Страховики життя стикаються з нереалізованими збитками через темпи підвищення процентних ставок: Moody's


Страховики життя стикаються з нереалізованими збитками через темпи підвищення процентних ставок: MoodyУ звіті Moody's стверджується, що хоча підвищення процентних ставок протягом останнього року було позитивним для страховиків життя в Європі, швидкі темпи підвищення означають, що більшість страховиків зараз перебувають у стані значних нереалізованих збитків у своїх фіксованих зобов’язаннях.

У звіті Moody's стверджує, що воно не очікує, що ці збитки будуть реалізовані, оскільки страховики мають відносно неліквідний профіль зобов’язань і практикують надійне управління активами і зобов’язаннями (ALM), тому вони, як правило, можуть утримувати свої інвестиції до погашення, завдяки чому втрати часу, ймовірно, будуть скасовані.
Більше того, масові розривання — коли велика частка власників полісів припиняє свої накопичувальні поліси до настання терміну погашення — вважаються гальмівним ризиком для галузі, хоча існує кілька прецедентів «набігу на страховика».

Moody's припускає, що це вимагатиме дострокової ліквідації активів, кристалізуючи збитки.

Масові порушення можуть бути викликані репутаційними проблемами конкретного страховика чи ширшого підсектору, або посиленням конкуренції з боку нестрахових продуктів, які пропонують вищі норми прибутку. Ми оцінюємо обидва ризики як низькі на даний момент в Європі.

Moody's Investors Service посилається на те, що в малоймовірному випадку масової відмови французькі та італійські страховики будуть найбільш уразливими, що значною мірою пояснюється їхньою зосередженістю на збереженні продуктів, які відносно легше відмовити в обох країнах.

Однак у той час як у багатьох юрисдикціях на страхувальників, які ліквідують свої договори до настання терміну погашення, застосовуються високі штрафи за відмову та коригування ринкової вартості, у Франції та Італії через кілька років дії договорів ці штрафи є низькими або зовсім відсутні.

Водночас у звіті додається, що британські страховики виписують великі обсяги ануїтетів, які не можна припиняти. Крім того, деякі британські страховики з політикою збереження прибутку дозволяють коригувати ринкову вартість і конфіскувати кінцеві бонуси за дострокову здачу.

Moody's звернулося до того, як вищі ставки витіснили багато хеджування процентних ставок з грошей, викликавши вимоги щодо застави, причому страховики у Великобританії та Нідерландах відчули наслідки найбільше.  | Форіншурер