Влада України та МВФ досягли домовленості щодо нової програми EFF на $15,6 млрд


Влада України та менеджмент Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли домовленості на рівні персоналу (staff-level agreement, SLA) щодо набору макроекономічних і фінансових політик, які підтримуватимуться новою 48-місячною програмою розширеного фінансування (EFF) на загальну суму SDR11,6 млрд (близько $15,6 млрд).

"EFF із запитаним доступом у розмірі SDR11,6 млрд (близько $15,6 млрд), або 577% квоти, спрямована на підтримку якірної політики української влади у сфері фіскальної, зовнішньої, цінової та фінансової стабільності, а також на підтримку тривалого поступового відновлення економіки, сприятиме довгостроковому зростанню в контексті повоєнного відновлення та шляху України до вступу в ЄС", - наголошується в повідомленні Фонду на його сайті ввечері у вівторок.

Згідно з ним, програму передбачається розділити на два етапи: перший, націлений на утримання стабільності і розрахований на 12-18 місяців, і другий - з великими структурними реформами, націлений на зростання та євроінтеграцію.

Зазначається, що SLA відображає незмінну прихильність МВФ підтримці України і, як очікується, допоможе мобілізувати великомасштабне пільгове фінансування від міжнародних донорів і партнерів.

Фонд нагадав, що за запитом української влади команда МВФ на чолі з Гевіном Греєм провела у Варшаві обговорення з українськими офіційними особами 8-15 березня можливої чотирирічної економічної програми EFF.

"Я радий повідомити, що команда МВФ досягла SLA з владою України... Ця угода підлягає затвердженню радою директорів МВФ, розгляд якої очікується найближчими тижнями", - заявив Грей.

За його словами, крім жахливих гуманітарних втрат, вторгнення Росії в Україну продовжує чинити руйнівний вплив на економіку, гострі макроекономічні проблеми зберігаються через масштаби шоку і збільшення бюджетного дефіциту. Однак владі вдалося зберегти макроекономічну та фінансову стабільність завдяки істотній зовнішній підтримці та грамотній політиці й виконати умови Моніторингової програми із залученням ради директорів (PMB), відкритої в грудні минулого року.

"У найближчі квартали очікується поступове відновлення економіки в міру відновлення діяльності після серйозного збитку, нанесеного критично важливій інфраструктурі, хоча зберігаються перешкоди, зокрема ризик подальшої ескалації конфлікту", - зазначив представник Фонду.

Він зазначив, що розробка єдиного базового прогнозного сценарію в умовах винятково високої невизначеності є надзвичайно складним завданням, оскільки можлива низка результатів. Виходячи з цього, персонал наразі прогнозує зростання реального ВВП України у 2023 році в діапазоні від -3% до +1%.

"Основними цілями програми влади є підтримання економічної та фінансової стабільності в умовах винятково високої невизначеності, відновлення стійкості боргу та підтримка відновлення України на шляху до вступу в ЄС у післявоєнний період", - наголосив Грей.

За його словами, програму розробили відповідно до нової політики Фонду щодо кредитування в умовах винятково високої невизначеності, і від донорів, включно з G7 і ЄС, очікують надійних фінансових гарантій.  | Інтерфакс-Україна