Глобальний ринок M&A у страховому секторі досяг максимуму за 10 років


Глобальний ринок M&A у страховому секторі досяг максимуму за 10 роківГлобальні страхові злиття та поглинання (M&A) досягли максимуму за 10 років у 2022 році, хоча був помітний спад у другому півріччі, коли економічний тиск почав впливати на настрої інвесторів, який залишив перспективи на 2023 рік дещо неоднозначними.

За даними Clyde & Co, у 2022 році в усьому світі було завершено 449 угод M&A у страховому секторі, порівняно з 418 у 2021 році. Помітний спад у другому півріччі призвів до 207 завершених угод порівняно з 242 у першому півріччі.

У 2022 році Америка залишалася найактивнішим регіоном для M&A з 236 угодами, що на 5% більше, ніж у 2021 році. Обсяг угод у першому півріччі 2022 року досяг найвищого рівня з 2011 року зі 132 угодами, але впав на 21% у другій половині року до 104.

Азіатсько-Тихоокеанський регіон зафіксував найвище річне зростання у відсотковому вираженні з 60 транзакціями у 2022 році порівняно з 42 у 2021 році. У другому півріччі також спостерігалося зростання на 22% — єдиний регіон, де не спостерігалося падіння в той період, йдеться у звіті Global Private Equity & Venture Capital: Volume & Value.

Активність на Близькому Сході та в Африці зросла на 41% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що було спричинено сильним першим півріччям (16 угод), а потім лише 8-ма у другому півріччі 2022 року.

Європа спостерігала найменший річний приріст із 127 транзакціями у 2022 році порівняно зі 125 у попередньому році, тоді як друге півріччя 2022 року стало другим періодом поспіль спаду активності в регіоні.

Незважаючи на повернення інфляції та заходи центральних банків щодо обмеження ліквідності, угоди, які були призупинені під час пандемії, продовжували виходити на ринок у 2022 році, зберігаючи зростання укладання угод, який почався минулого року, йдеться у звіті FinTech M&A Market.

Базові тенденції вказують на неоднозначні настрої інвесторів. Учасники угод в Америці та Європі виявляють підвищену обережність, оскільки вони переходять у режим очікування перед обличчям невизначеності на ринку, що, ймовірно, призведе до відставання загального обсягу транзакцій.

На противагу цьому, інвестори в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні загалом повільніше відновлювали впевненість після пандемії, але залишили цю стриманість позаду завдяки постійній і зростаючій тенденції зростання кількості угод.

Обсяг M&A знизиться з максимумів 2022 року, але почне відновлюватися в другій половині 2023 року, особливо зосереджуючись на більших угодах.

Невизначеність продовжує створювати перешкоди для зростання страхового сектору, а значні перешкоди спричинили події минулого року.

Війна в Україні продовжує ускладнювати світову торгівлю та збільшувати витрати, тоді як деякі погодні явища у 2022 році, які перевищили всі очікувані збитки, збентежили ринок перестрахування майна від катастроф.

Але економіка має вийти з цього важкого періоду, коли інфляція стабілізується. Коли це станеться, залишиться багато капіталу, який потрібно розгорнути.  | Форіншурер