Екс-керівника американського страховика звинувачують у страховому шахрайстві на $2 млрд


Екс-керівника американського страховика звинувачують у шахрайстві на $2 млрдФедеральне журі повернуло обвинувальний акт, який звинувачує екс-керівника американського страховика з Північної Кароліни в плануванні та керуванні масштабною схемою з обману державних страхових регуляторів і обману тисяч страхувальників та інших осіб у зв’язках зі страховими компаніями, які він контролював, повідомляє Міністерство юстиції США.

Відповідно до судових документів, пише Beinsure, не пізніше ніж з 2016 року до принаймні 2019 року 53-річний Грег Е. Ліндберг з Дарема та інші обманювали різні страхові компанії, інші треті сторони та тисячі власників страхових полісів.

Ліндберг нібито обдурив Департамент страхування Північної Кароліни та інші регулятори, ухилився від нормативних вимог, спрямованих на захист страхувальників, приховав справжній фінансовий стан своїх страхових компаній і неналежним чином використовував кошти страхової компанії для своєї особистої вигоди.

Зокрема, в обвинувальному акті стверджується, що Ліндберг особисто отримав вигоду від страхового шахрайства, частково використовуючи кошти страхової компанії для фінансування свого розкішного життя, включаючи купівлю та рефінансування особистої нерухомості та списання понад 125 мільйонів доларів позик від своїх афілійованих компаній.

У цій передбачуваній схемі на 2 мільярди доларів відповідач обдурив як регуляторів, так і власників полісів, завдавши значної фінансової шкоди тисячам жертв.

Як показує судове переслідування, незалежно від того, наскільки складна схема, департамент притягне до відповідальності керівників компаній, чиї злочини обманюють страхувальників, набиваючи власні кишені.

Інкримінована поведінка нібито спричинила значні фінансові труднощі потерпілим. Ліндберг змусив страхові компанії інвестувати майже 2 мільярди доларів у рамках своєї схеми, більшість із яких залишалася непогашеною станом на вересень 2022 року.

З 2019 року кілька страхових компаній, підконтрольних Ліндбергу, потрапили в санацію або ліквідацію.

Обвинувальний висновок розкриває ретельно організовану схему, яка спиралася на мережу складних фінансових інвестицій і транзакцій, призначених для ухилення від регуляторів, маскування фінансового стану страхових компаній Ліндберга та приховування передбачуваної мети схеми: особиста вигода Ліндберга, зазначив Прокурор США Дена Дж. Кінг у Західному окрузі Північної Кароліни.

Ліндберга звинувачують:

  • за одним пунктом у змові з метою вчинення злочинів, пов'язаних із страховим бізнесом, шахрайство з електронними рахунками та шахрайство з інвестиційним радником;
  • один пункт про шахрайство;
  • чотири випадки неправдивих звітів про страховий бізнес, представлених регуляторам;
  • шість випадків неправдивих записів про фінансовий стан або платоспроможність страхового бізнесу;
  • одне звинувачення у змові з відмиванням грошей.

Якщо його визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді 20 років ув'язнення за кожним із основних пунктів.

У грудні 2022 року один із топ-менеджерів Ліндберга, Крістофер Хервіг, визнав себе винним у пов’язаній справі у змові з Ліндбергом та іншими з метою вчинення шахрайства з інвестиційними радниками та відмивання грошей, а також у наданні неправдивих свідчень щодо страхування.

Крім того, проти Ліндберга висунуто звинувачення, і він очікує повторного розгляду справи, в якій йому висунуто кілька звинувачень, пов’язаних із нібито спробами підкупу комісара Департаменту страхування Північної Кароліни. Офіс ФБР у Шарлотті розслідує цю справу.  | Форіншурер