Страховики пропонують включити кіберпокриття до державної схеми перестрахування Великобританії


Страховики пропонують включити кіберпокриття до державної схеми перестрахування ВеликобританіїСтраховики провели дискусії з урядом Великобританії щодо того, чи повинна державна схема перестрахування від тероризму покривати підтримувані державою кібератаки на тлі зростаючого занепокоєння з приводу прогалин у системі безпеки, яку надає приватний сектор.

Згідно з даними The Financial Times, керівники галузі провели початкові переговори з посадовими особами казначейства щодо того, чи можна розширити покриття ризиків від Pool Re, створеного для розподілу ризиків тероризму, для покриття спонсорованих державою чи пов’язаних з війною кібератак. Ці події не покриваються стандартними страховими полісами.

Pool Re було засновано в 1993 році після того, як страхувальники, налякані вибухами ІРА у Великобританії, відмовилися від страхування терористичних актів. Він ділить ризики з основними страховиками, і хоча він належить страховій галузі, він може звернутися до фінансування від уряду в екстремальних обставинах.

Наразі Pool Re виплатила понад 600 мільйонів фунтів стерлінгів у зв’язку з подіями, які уряд визнав терористичними, і створила інвестиційний фонд на суму майже 7 мільярдів фунтів стерлінгів.

«Перегляд визначає стратегічний напрямок для організації на наступні п’ять років, щоб гарантувати, що схема працює в найкращих інтересах її членів, уряду, платників податків і економіки загалом», — заявили в Міністерстві фінансів.

Сплеск кількості кібератак, які призводять до дедалі більших збоїв у роботі компаній та інфраструктури, викликав побоювання серед керівників галузі, що ця загроза стане «неможливою для страхування».

Торік лондонський Lloyd`s оголосив, що вимагатиме, щоб договори страхування мали винятки для кібератак, підтримуваних державою, бо такі збитки «потенційно можуть значно перевищити те, що страховий ринок здатний покрити».

Але важко визначити, які атаки пов’язані з державними суб’єктами мають бути покриті. У 2021 році фармацевтична група Merck виграла в суді США вимогу про те, що виключення позовів, пов’язаних з війною, не повинно застосовуватися до її збитків під час атаки зловмисного програмного забезпечення NotPetya 2017 року, у якій Великобританія звинуватила росію.

Нещодавно продовольча група Mondelez врегулювала суперечку зі своїм страховиком щодо того, чи була атака NotPetya «воєнною» акцією і, отже, виключена з її договору страхування.

Наразі Pool Re перестрахує фізичні збитки, спричинені терористичними атаками, які викликані кібердіяльністю, але не за підтримки держави. І він не гарантує жодних фінансових збитків або конфіскації даних у результаті кібератак, які є основною метою страхових полісів.  | Форіншурер