Німецький фінансовий регулятор Bafin хоче покласти край надмірним витратам на страхування життя


Німецький фінансовий регулятор Bafin хоче покласти край надмірним витратам на страхування життя. "Високі витрати не завжди означають відповідне підвищення прибутку. Ми маємо достатньо прикладів того, що немає чіткого зв’язку між високими витратами та високою прибутковістю", зазначив керівни страхнагляду у Німеччині Франк Грунд.

Прибуток за класичним пенсійним планом стосується лише частини заощаджень після вирахування витрат на придбання та адміністративних витрат. Bafin виявив «значне відхилення», зокрема, витрат на розподіл серед страховиків життя.

"Зараз ми зосереджуємось на найгіршому кварталі в кожному випадку: ми хочемо ближче розглянути 25% компаній із найвищими загальними витратами та найвищими витратами на розподіл. Що стосується окремих компаній, ми вже дуже критично вивчаємо їхні структури витрат", зазначили у Bafin виданню Deutsche Presse-Agentur.

За результатами розслідування фінрегулятор представив проект наказу. Згідно з ним, продукти забезпечення по старості повинні з «достатньою ймовірністю» досягти прибутку після витрат, що перевищує довгострокове очікування інфляції в 2%. "Споживачі справедливо очікують прибутку після витрат, який буде вищим, ніж довгострокова інфляція", каже Доротея Мон з Федерації німецьких організацій споживачів (vzbv).

"Це добре, якщо Bafin перевіряє продукти на предмет витрат і стимулів і хоче мати справу з викидами", сказав речник страхової асоціації GDV. Але він додав, що занадто недалекоглядно «дивитися тільки і виключно на прибутковість у страхуванні життя та пенсійному страхуванні».

Він додав, що страховики забезпечують захист під час фази заощаджень, а у випадку ануїтізації гарантують отримання гарантованої виплати до кінця життя.

Після оцінки коментарів компаній та асоціацій щодо інформаційного бюлетеня Bafin планує опублікувати свої рекомендації щодо планування витрат, на яких базуватиме свою наглядову практику. «Ми очікуємо, що компанії слідуватимуть і дотримуватимуться цього», — сказав Грунд.

Захисники прав споживачів також закликають заборонити комісійні винагороди, які страхові компанії сплачують страховим агентам і брокерам за посередницькі дії у сфері страхування життя.

Зараз у Брюсселі обговорюють заборону агентської комісії в Європейському Союзі.

Подібно до банківського нагляду, Закон про нагляд за страховою діяльністю (VAG) вимагає, щоб страхові компанії отримували та підтримували свій бізнес із схвалення BaFin, а умови подібні до умов банківського нагляду. BaFin здійснює нагляд за страховими компаніями (включаючи пенсійні фонди).   | Форіншурер