Тарифи перестрахування майнових катастроф повинні зрости більш ніж на 10%. Прогноз Fitch на 2023 рік


Тарифи перестрахування майнових катастроф повинні зрости більш ніж на 10%. Прогноз Fitch на 2023 рікТарифи перестрахування майнових катастроф повинні зрости більш ніж на 10%, коли договори будуть оновлені в січні 2023 року, повідомляє Fitch Ratings, підтримуючи андеррайтингову маржу проти зростаючих претензій через високу інфляцію та зміну клімату.

Як правило, дві третини нефакультативного перестрахування поновлюється в січні, з регіональним фокусом на Європі.

Підвищення цін і вищі прибутки від реінвестування допоможуть компенсувати наслідки зростання інфляції претензій і зниження вартості активів. Таким чином, Fitch прогнозує загалом стабільну базову прибутковість глобального сектору перестрахування у 2023 році та зберігає нейтральний фундаментальний прогноз сектору (див. TOP 50 Global Reinsurance in World).

У 2023 році Fitch очікує двозначного зростання відсоткової ставки премії для покриття майнових катастроф через застраховані збитки на суму близько 120 мільярдів доларів у 2022 році та збільшення частоти та серйозності позовів у зв’язку зі стихійними лихами.

Зростання цін буде найбільш відчутним у регіонах, які найбільше постраждали від стихійних лих у 2022 році, включаючи Австралію, Флориду та Францію. Ймовірно, ураган «Ян» спричинив від 35 до 65 мільярдів доларів страхових збитків, що робить його однією з найдорожчих природних катастроф.

Fitch очікує, що у 2023 році потенціал перестрахування ризиків майнових катастроф зазнає тиску, оскільки вибірковий приплив капіталу від існуючих або нових носіїв ризику більш ніж компенсується частковим або повним вилученням інших постачальників перестрахування (дивіться
TOP 30 Global Reinsurers за преміями).

Крім того, обмежені можливості ретроцесії спричинятимуть додатковий тиск на підвищення ставок премій за нерухомість.

Fitch оновив свої глобальні прогнози щодо перестрахування і тепер очікує, що сукупний коефіцієнт за календарний рік покращиться приблизно на 4 процентні пункти у 2023 році, припускаючи більш нормальний рівень збитків від природних катастроф і враховуючи відкликання покриття, пов’язаного з війною в Україні. Однак маржа андерайтингу, за винятком природних катастроф і втрат, пов’язаних з війною, ймовірно, лише незначно покращиться.

Глобальний прогноз Fitch Ratings щодо перестрахування на 2023 рік

.Пока­зни­к 2022F 2023F
.Чисті нако­пиче­ні премії, $ млн173 975189 600
.Збитки­ від ката­стро­ф20 17518 650
.Чисти­й спри­ятли­вий розви­ток резе­рвів попе­редньо­го року, $ млн3 1803 570
.Кале­ндарно­-річни­й зведе­ний коефіцієнт збитко­вості, %98,194,0
.Зведе­ний коефіцієнт збитко­вості, %100,096,0
.Комбіно­вани­й коефіцієнт за рік без ката­стро­ф, %86,485,6

У 2023 році будуть жорсткіші положення та умови, включаючи перехід до покриття названих небезпек від усіх ризиків, вищі суми утримання страховиків і знижені ліміти. Тим не менш, попит на перестрахування майна на випадок катастрофи протягом сезону поновлення у 2023 році буде загалом задоволено, за винятком Флориди.

Значне підвищення тарифів для спеціальних напрямків бізнесу, таких як морський і авіаційний, які найбільше постраждали від війни в Україні.

Тарифи автокаско також зростуть у відповідь на високу інфляцію цін на запасні частини, але збільшення ліній відповідальності має бути більш приглушеним, оскільки більше можливостей перестрахування буде спрямовано на цю частину ринку.

Інфляцію збитків ще не підштовхнула соціальна чи загальна інфляція, але Fitch очікує, що це зміниться у 2023 році і матиме негативні наслідки для маржі та резервів андеррайтингу. Недооцінка інфляції збитків за лініями відповідальності є одним із найбільш значних ризиків для перестраховиків.  | Форіншурер