Адмінресурс та індивідуалізація тарифів ОСАЦВ «врятували» російських страховиків від кризи


Адмінресурс та індивідуалізація тарифів ОСАЦВ «врятували» російських страховиків від кризиВиконавчий директор Російського Союзу Автостраховиків (РСА) Євген Уфимцев зазначив ефективність реформи з індивідуалізації тарифів ОСАЦВ, що проводиться страховою спільнотою і центробанком, яка дозволяє страховикам знижувати вартість полісів для безаварійних водіїв і підвищувати базову ставку для високоризикових категорій автовласників.

Середня премія з ОСАЦВ скоротилася зусиллями РСА за підсумками 9 місяців кризового для страхового ринку року, при цьому середня виплата збільшилася на 7% порівняно з даними за той же період минулого року. Показники середньої виплати в динаміці збігаються із зміною середньої вартості запчастин: у третьому кварталі 2022 року, яка зросла на 14%.

Незважаючи на безліч негативних факторів та економічних санкцій ЄС і США через війну рф в Україні, російські страховики та учасники ринку дають оптимістичний прогноз сегменту ОСАЦВ по 2022 року.

Адміністративне утримання вартості полісів на низькому рівні при зростанні середньої виплати сприяє активній конкуренції між страховими компаніями за низькоаварійні сегменти водіїв. Страховики намагаються залучати акуратних клієнтів вигіднішими пропозиціями та призначають їм мінімальний базовий тариф. Вересневе розширення тарифного коридору забезпечило ринку можливість ще більше знизити планку базової ставки та забезпечити автовласникам стабільно низьку вартість «автоцивілки».

"ОСЦПВ - це похідний орієнтир для всіх сегментів страхового ринку. Такого результату вдалося досягти завдяки роботі страховиків та держрегулятора, який не побоявся розширити тарифний коридор, коли це було необхідно. Хоча у багатьох був необґрунтований страх, звучали побоювання, що після розширення тарифної сітки страховики одразу різко піднімуть вартість для всіх водіїв, але цього не сталося", кажуть у РСА.

Розмір премії ОСАЦВ зріс с початку війни в Україні на 26%, оскільки вартість запчастин за останні 9 місяців зросла через вихід з ринку агресора іноземних автовиробників.

- «Премія зросла, але реальне підвищення відбулось лише для високоаварійних автовласників, оскільки справедлива система тарифікації в ОСАЦВ працює. Ситуація на ринку ОСАЦВ, враховуючи кризу останніх 9 місяців, пов'язана з масштабним зростанням вартості запчастин і проблемами з їх постачанням, з інфляцією, дуже хороша. Весь страховий ринок загалом переживає вкрай складний період, але завдяки своєчасним заходам з боку регулятора та активній роботі страховиків наслідки кризи для ринку ОСАЦВ вдалося звести до мінімуму», наголосив Євген Уфимцев.

Російські страховики запевняють, що песимістичні прогнози не справдилися. Страховий ринок, як і економіка країни, яку душать санкції всього цивілізованого світу за військову агресію проти України, значною мірою адаптувалися до зовнішніх змін.

"Зрозуміло, що криза ще не завершена, попереду ще багато невизначеностей та невідомостей", кажуть у РСА. - "Але на даному етапі можна констатувати, що адаптація економіки загалом, і найголовніше – адаптація страхового ринку пройшла досить успішно».  | Форіншурер