НБУ анулював ліцензії СК “БРОКБІЗНЕС” та СК “ПРЕСТИЖ”, за якими у страховиків не було продаж


Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на провадження діяльності з надання страхових послуг страховикам, які не надали жодної фінансової послуги протягом року з дня отримання відповідної ліцензії.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 9 вересня 2022 року.

Комітет відкликав ліцензії у двох страхових компаній:

  • СК “БРОКБІЗНЕС” – ліцензію в частині проведення добровільного обов’язкового медичного страхування, видану згідно з рішенням Комітету від 11 грудня 2020 року № 21/2108-пк;
  • СК “ПРЕСТИЖ” – ліцензії в частині проведення обов’язкового страхування життя і здоров’я спеціалістів ветеринарної медицини; обов’язкового страхування спортсменів вищих категорій; обов’язкового страхування тварин (крім тих, що використовуються в цілях сільськогосподарського виробництва) на випадок загибелі, знищення, вимушеного забою, хвороб, стихійних лих та нещасних випадків згідно з переліком тварин, установленим Кабінетом Міністрів України; обов’язкового страхування цивільної відповідальності інвестора, в тому числі за шкоду, заподіяну довкіллю, здоров’ю людей, за угодою про розподіл продукції, якщо інше не передбачено такою угодою; обов’язкового страхування цивільної відповідальності оператора ядерної установки за ядерну шкоду, яка може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту; обов’язкового страхування професійної відповідальності осіб, діяльність яких може заподіяти шкоду третім особам, згідно з переліком, установленим Кабінетом Міністрів України; добровільного страхування залізничного транспорту, видані згідно з рішенням Комітету від 13 листопада 2020 року № 21/1805-пк.

За результатами аналізу звітності за IV квартал 2020 року, I – IV квартали 2021 року та І-ІІ квартали 2022 року, поданої СК “БРОКБІЗНЕС” та СК “ПРЕСТИЖ” до Національного банку, встановлено, що ці страховики не надали жодної фінансової послуги протягом року з дня отримання ними відповідних ліцензій.

Відповідно до поданої СК “БРОКБІЗНЕС” звітності за перше півріччя 2022 року станом на 30 червня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 120 142 тис. грн, вартість активів – 257 094,5 тис. грн, страхові резерви – 114 843,3 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становить 0,65%.

Згідно з поданою СК “ПРЕСТИЖ”звітністю за перше півріччя 2022 року станом на 30 червня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 40 314,4 тис. грн, вартість активів – 67 440,8 тис. грн, страхові резерви – 6 248,1 тис. грн.Частка ринку компанії за страховими преміями становить 0,21%.  | Форіншурер