Лізингодавець Aercap подав позов проти страховиків на $3,5 млрд за літаки, конфісковані РФ


Лізингодавець Aercap подав позов проти страховиків на $3,5 млрд за літаки, конфісковані РФAercap, найбільша світова компанія з лізингу літаків, подала до суду на AIG та інші страхові компанії, включаючи бізнес Atrium Lloyd's, через літаки, які були заблоковані в російських аеропортах, після спалаху конфлікту між Росією та Україною.

Позов розпочато після претензії на суму 3,5 мільярда доларів, поданій в березні через літак, втрачений у Росії, по якому страховики орендодавця відмовилися виплачувати страхове відшкодування.

Aercap стверджує, що страховики порушили договір страхування, відмовившись задовольнити претензію, і тепер намагається відшкодувати свої збитки в суді.

За перші три місяці 2022 року орендодавець отримав чистий збиток у розмірі 2,7 мільярда доларів після того, як 113 його реактивних літаків і 11 двигунів залишилися в Росії.

Вважається, що на сьогодні понад 400 орендованих за кордоном літаків вартістю 10 мільярдів доларів все ще залишаються в Росії після того, як країна перейшла до націоналізації авіатранспортних засобів, які залишилися на її території, у відповідь на санкції Заходу, пише Beinsure.

Аналітики вважають, що результат позову в кінцевому підсумку зведеться до того, чи вирішить суд, що збитки Aercap підпадають під умови договору щодо ризику та війни.

Ще в травні повідомлялося, що Lloyd's найняв юридичну фірму Clyde & Co для консультування з питань, пов'язаних з російсько-українським конфліктом, напередодні будь-яких потенційних судових баталій.

Компанія-лізингодавець Air Lease Corporation також повідомила ще в квітні, що вона очікує зафіксувати повне списання своїх літаків у своєму флоті, який належить і керує ним і який залишається в Росії, на загальну суму приблизно 802,4 мільйона доларів.

А нещодавно SMBC Aviation Capital заявила, що «малоймовірно», що їй вдасться повернути 34 літаки, які застрягли в Росії після триваючого вторгнення країни в Україну та подальших санкцій, що змусило компанію визнати списання 1,6 мільярда доларів.

Оцінки остаточних втрат страхового ринку від авіаційної кризи коливаються від 10 до 35 мільярдів доларів, причому деякі коментатори попереджають, що втрати галузі можуть досягти найвищого рівня після 11 вересня, після чого очікується зростання цін на 30-40%.  | Фориншурер