Збитки від масових заворушень на Шрі-Ланці покриють не тільки страховики, а й Національний фонд SRCCT


Збитки від масових заворушень на Шрі-ЛанціFitch Ratings заявило, що страховики не зазнають значних втрат від нещодавніх масових заворушень на Шрі-Ланці, оскільки основний тягар ляже на страховий фонд страйків, бунтів, громадянських заворушень і тероризму (SRCCT) Національної ради трастового фонду (NITF).

Агентство зазначило, що очікує, що валові збитки перевищать 1 млрд LKR (2,78 млрд доларів), але чистий збиток NITF буде обмежений через його перевищення перестрахування збитків. Fitch повідомило, що очікує, що NITF матиме достатньо ліквідних активів для виконання своїх вимог.

На Шрі-Ланці спалахнули масові заворушення після нападу на антиурядові протести в Коломбо 9 травня. Протестуючі підпалили транспортні засоби та знищили майно; у тому числі будинки, що належали політикам. Поки що рано оцінювати збитки від події, хоча NITF почав отримувати претензії від первинних страховиків.

Фонд SRCCT, яким керує NITF, забезпечує покриття втрат майна через страйки, заворушення, громадянські заворушення та тероризм. Первинні страховики надають таке покриття як доповнення до своїх продуктів. Технічні консультативні та робочі комітети, до складу яких входять представники галузі, контролюють управління фондом SRCCT. Регламент вимагає, щоб NITF керував фондом SRCCT окремо від інших його бізнес-напрямків.

Страховики мають чисте утримання в розмірі 2,5 мільйона LKR на поліс для відшкодування автотранспортних засобів під покриттям SRCCT, за умови загальної суми 10 мільйонів LKR, з додатковими збитками, які передаються NITF. Майнові претензії повністю передаються до NITF з урахуванням будь-якого перевищення, яке несе страховик. Після того, як загальні збитки перевищують 1 мільярд LKR, NITF може відшкодувати додаткові збитки за рахунок перевищення перестрахування збитків до 10 мільярдів LKR. Перестраховка NITF для SRCCT, яка розміщена на міжнародному ринку, діє з лютого 2022 року по липень 2023 року.

Fitch вважає, що фонд SRCCT може зазнати значних збитків у найближчій перспективі в результаті триваючих громадських заворушень на тлі слабких економічних умов Шрі-Ланки. Покриття, надане фондом SRCCT, збільшилося після терористичних атак у Великодню неділю 2019 року, при цьому річні премії зросли до 6,1 мільярда LKR у 2020 році з 4,6 мільярдів LKR у 2018 році. SRCCT є найбільш прибутковим напрямком бізнесу NITF з коефіцієнтом збитковості менше 2% за останні п’ять років, за винятком 2019 року, коли коефіцієнт збитковості досяг 12%.  | Фориншурер