Соціальні виплати переселенцям та постраждалим в Україні від Мінсоцполітики, "єДопомога" та ЮНІСЕФ


Соціальні виплати переселенцям та постраждалим в Україні від Мінсоцполітики, "єДопомога" та ЮНІСЕФВ умовах війни держава підтримує вимушених переселенців та інші вразливі категорії населення соціальними виплатами. Міжнародні організації теж долучаються до допомоги українцям.

Які зміни у соціальній підтримці відбулися останнім часом та чи вистачить державі ресурсів розбирався УНІАН.

Українців схвилювали гучні заголовки стосовно можливого скасування соціальної допомоги деяким внутрішнім переселенцям. Насправді ті, хто потребують допомоги, без неї не залишаться.

У березні Уряд запровадив допомогу для внутрішньо переміщених осіб:

  • 2000 гривень кожному дорослому
  • 3000 гривень - на кожну дитину або людину з інвалідністю

Соціальні виплати більшість людей почали отримувати ближче до травня, одразу за 2 місяці – березень та квітень. Та з травня коло отримувачів допомоги дещо звузилося. Причина – звільнення частини українських територій від окупантів та повернення громадян додому.

Відтепер грошову допомогу отримуватимуть тільки ті переселенці, які проживають в зоні проведення бойових дій, і вони не можуть повернутися додому. Крім цього, виплати будуть продовжувати отримувати ті українці, у кого пошкоджені або зруйновані будинки.

Коли в березні 2022 року була запроваджена допомога на проживання, в країні було 14 регіонів, які підпадали під зону активних бойових дій. Сьогодні таких регіонів 8.

За квітень-травень з бюджету було спрямовано понад 9 млрд гривень на допомогу на проживання більш ніж 2 млн внутрішньо переміщених осіб.

Чимало людей скаржилися, що отримують виплати із затримкою, майже в кінці травня. Та це і не дивно, враховуючи нинішню ситуацію з державним бюджетом, який наразі лише на третину фінансується з власних надходжень, решта - міжнародна грантова та кредитна допомога.

У Мінсоцполітики пояснили, що в умовах обмеженого фінансового ресурсу соціальні виплати були розподілені за пріоритетністю, що зумовило певні затримки у деяких випадках.

Слід зазначити, що українських внутрішніх переселенців фінансово підтримують і міжнародні організації. Зараз в Україні діють програми виплат від ЮНІСЕФ (Дитячого фонду ООН), а також Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Так, ЮНІСЕФ надає додаткову допомогу українським переселенцям з найбільш вразливих категорій населення. Зокрема, допомогу зможуть отримати родини, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, з яких принаймні одна дитина не досягла 2 років, та сім’ї з двома або більше дітьми, де одна чи більше дітей мають інвалідність.

А в рамках меморандуму Всесвітньої продовольчої програми ООН та Мінсоцполітики близько півмільйона українців отримають додаткові виплати у розмірі 2220 гривень. Така допомога передбачена для найбільш вразливих груп населення.

Виплата додаткової грошової допомоги вразливим домогосподарствам буде здійснюватися за три місяці в розмірі 2220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більше, ніж для трьох осіб.

Вже в середині травня Кабінет міністрів розширив перелік громадян, які можуть претендувати на подібні виплати по 2,2-2,5 тис. гривень щомісячно від міжнародних гуманітарних організацій.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, раніше такі виплати передбачалися тільки внутрішньо переміщеним особам з числа найбільш вразливих соціальних категорій. Тепер виплати зможуть отримати й люди з деокупованих територій, з населених пунктів, які перебувають у зоні активних бойових дій, а також громадяни на тимчасово окупованій території.

31 травня така можливість з'явилася на сайті єДопомога.

Соціальні виплати переселенцям та постраждалим в Україні від Мінсоцполітики, "єДопомога" та ЮНІСЕФ

Люди, які знаходяться на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або територіях, на яких відбуваються активні бойові дії, а також внутрішньо переміщені особи, можуть сформувати на соціальній платформі "єДопомога" заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій. Ці заявки передаватимуться міжнародним організаціям, які прийматимуть рішення щодо виплат на основі пріоритетності вразливих категорій отримувачів та наявності коштів.

Звісно, програми підтримки переселенців є життєво необхідними для громадян, які через криваву війну в один момент втратили роботу і житло та опинилися у незнайомому місці за сотні кілометрів від дому. Та у тих умовах, в яких опинилася країна і бюджет зокрема, може бути дуже важко знайти необхідні для допомоги всім, хто потребує кошти, тим більше якщо війна затягнеться ще на довгі місяці.  | Фориншурер