Реформа російської автоцивілки: 78% водіїв відзначають справедливість індивідуальних тарифів


Реформа російської автоцивілки: 78% водіїв відзначають справедливість індивідуальних тарифівЗа даними опитування, проведеного в Росії у травні 2022 року, 78% автовласників вважають індивідуальну систему розрахунку тарифів ОСАЦВ справедливою. Таке позитивне сприйняття автомобілістами індивідуальної системи розрахунку вартості ОСАЦВ говорить про високу ефективність реформи індивідуалізації тарифів обов'язкової «автоцивілки».

Завдяки впровадженню індивідуальної системи тарифікації страховикам сегменту ОСАЦВ вдається рік у рік підтримувати вартість полісів для акуратних водіїв на стабільному рівні. Про це готують численні статистичні дані від Радянського Союзу Автостраховиків (РСА). Згідно з опитуванням, 16% респондентів або кожен шостий автомобіліст зазначив, що дія індивідуальної системи розрахунку вартості призвела до зниження вартості його полісу ОСАЦВ. Участь в опитуванні взяли автовласники з діючим полісом ОСАЦВ з усіх федеральних округів РФ.

Такі результати демонструють переваги індивідуалізації для водіїв, адже чим акуратніше поводиться автовласник на дорозі, тим дешевша для нього вартість поліса. Індивідуалізація ОСАЦВ призвела до того, що акуратні водії почали набувати фінансових переваг. В умовах зростання вартості утримання автомобіля ціна полісів ОСАЦВ для таких автовласників залишається на колишньому рівні або навіть зменшується.

Санкції через військову агресію в Україні, економічна криза та відхід з російського ринку іноземних виробників автозапчастин знизили купівельну спроможність громадян, обов'язкове автострахування виконує роль острівця надійності для більшості автомобілістів. Російські водії бачать залежність ціни ОСАЦВ від їхнього стилю водіння і розуміють, що сумлінним водіям не потрібно платити за лихачів та несумлінних власників авто. Також, згідно з даними РСА на 31 грудня 2021 року, 10,1 млн. водіїв мали максимальну знижку на ОСАЦВ завдяки коефіцієнту «бонус-малус», який безпосередньо залежить від аварійності.

Результати опитування показують, що принципи, закладені в основу лібералізації ОСАЦВ, відповідають очікуванням більшості досвідчених автовласників. Саме на цю категорію водіїв варто орієнтуватися, оскільки їхній стаж водіння – запорука зниження ризику аварійних ситуацій для інших учасників дорожнього руху. Очевидно, що найбільша підтримка спостерігається саме у автомобілістів із вагомим стажем. Коли один водій потрапляє до десятків аварій, а інший уже 15 років їздить без жодної ДТП, виникає питання, чому вони мають платити однаково.

Низькорискові страхувальники з великим стажем відчувають зниження вартості полісів, і підтримка індивідуалізації з їхнього боку лише наростатиме.  | Фориншурер