Американський підрозділ Allianz визнав себе винним у шахрайстві з цінними паперами та заплатить $6 млрд


AllianzAllianz SE оголосила, що її підрозділ з управління активами в США визнає себе винним у шахрайстві з цінними паперами у зв’язку з крахом структурованих альфа-фондів у 2020 році, і виплатить більше 6 мільярдів доларів.

Згідно з судовими документами, угода з Міністерством юстиції (DOJ) і Комісією з цінних паперів і бірж (SEC) включає кримінальний штраф у розмірі 2,33 мільярда доларів, реституцію в розмірі 3,24 мільярда доларів і неустойку в розмірі 463 мільйони доларів.

Підрозділ, про який йде мова – Allianz Global Investors US LLC (AGI US) – був звинувачений у неправдивій інформації про результати діяльності структурованих альфа-фондів пенсійним фондам та іншим інвесторам.

Прокурори стверджували, що менеджери не вжили заходів, спрямованих на захист фонду від волатильності ринку, і завищили його прибуток, щоб підвищити свою зарплату.

У результаті кошти впали на тлі турбулентної ситуації на фінансовому ринку, яка була характерною для перших днів пандемії COVID-19, втративши понад 7 мільярдів доларів за кілька тижнів.

Зі свого боку, Allianz стверджує, що кримінальна неправомірна поведінка в AGI US була обмежена «кількома особами» у команді структурованих продуктів, які більше не працюють у компанії.

Серед них був колишній директор з інвестицій Грегуар Турнан, якого також звинувачують у шахрайстві, змові та перешкоджанні, а також двоє портфельних менеджерів, які визнали свою провину.

Allianz пояснив, що визнання провини призведе до дискваліфікації AGI US з надання консультацій взаємним і пенсійним фондам, хоча очікується, що SEC видасть звільнення, щоб гарантувати, що бізнес-діяльність PIMCO і Allianz Life залишиться незмінною.

Компанія також підписала меморандум про взаєморозуміння (MoU) щодо передачі діяльності AGI US з управління інвестиціями з активами під управлінням приблизно 120 мільярдів доларів США на Voya Investment Management (Voya IM).

Умови Меморандуму про взаємодію включають довгострокове стратегічне партнерство з дистрибуцією, згідно з яким AllianzGI розповсюджуватиме інвестиційні стратегії Voya IM за межами США, а Allianz отримає взамін до 24% акцій Voya IM. Придбання не потребує зовнішнього фінансування або використання надлишкового капіталу Voya.

«Ми вважаємо, що це унікальна можливість придбати команди з управління інвестиціями та активи, які доповнюють один одного, у масштабі, зберігаючи при цьому нашу сильну позицію надлишкового капіталу для додаткових заходів зі створення вартості, таких як продовження викупу акцій та дивідендів, а також подальші інвестиції в наш бізнес », – сказав Родні О. Мартін-молодший, голова та генеральний директор Voya Financial.

У зв’язку зі структурованими розрахунками Alpha, AGI US сплатить 174,3 мільйона доларів Міністерству юстиції та 675 мільйонів доларів як штраф SEC, який може бути використаний у певній частині як компенсація для інвесторів.

Інші грошові зобов’язання, які розглядаються Міністерством юстиції та SEC, були або будуть задоволені за рахунок приблизно 5 мільярдів доларів в якості компенсації, виплаченої інвесторам Structured Alpha.

У першому кварталі 2022 року Allianz створив додатковий резерв для своїх структурованих альфа-фондів у розмірі 1,9 мільярда євро, що негативно вплинуло на його квартальний дохід на 1,6 мільярда євро та зменшило чистий прибуток до 600 мільйонів євро в порівнянні з операційним прибутком групи в 3,2 мільярда євро.  | Фориншурер