Ринок страхування та перестрахування подолає економічні наслідки вторгнення Росії в Україну


Аналітики страхового брокеру Howden стверджують, що ринок перестрахування має «сильні позиції» для подолання економічних наслідків вторгнення Росії в Україну, незважаючи на безліч ризиків, які несе в собі війна.

Ризики, визначені у зв’язку з війною, включають прямі збитки від андерайтингу, швидке зростання цін, уповільнення економічного зростання, волатильність фінансового ринку та потенціал шоків активів.

Але ці результати подібні до наслідків інших недавніх криз, таких як пандемія COVID-19 і фінансова криза, з яких міжнародний ринок перестрахування вийшов «відносно неушкодженим».

Розглядаючи насамперед прямі ризики, ризики андерайтингу та інвестицій, пов’язані з війною в Україні, наразі обмежені та здаються керованими.

Навіть для глобальних страховиків майна та відповідальності, які діють в Росії, оцінки ризиків місцевих активів і страхових зобов’язань становлять менше 2% від загального скоригованого капіталу, а для перестраховиків – менше 1%.

Страхові виплати, ймовірно, будуть обмежені головним чином спеціалізованим ринком, причому відкриті лінії, ймовірно, включають політичне насильство, політичний ризик, кіберризики, покриття військових ризиків авіації та морські/вантажні галузі, енергетичні та торгові кредити, більшість з яких значною мірою зосереджені на ринку Lloyd`s.

Інша проблема, яка викликає занепокоєння, — це рівень інфляції, який, як очікується, зросте через високі ціни на енергоносії, а це означає, що зростання витрат може посилити серйозні втрати та зменшити прибуток у вже постраждалих областях ринку.

Однак страховий ринок традиційно працював краще під час високої інфляції, зумовленої більш високими цінами та прибутковістю від інвестицій.

І, незважаючи на дуже нестабільну макроекономічну ситуацію, аналітики вважають, що страховий сектор, схоже, буде продовжувати отримувати вигоду від зростання премій.

«Циклічні та структурні фактори, включаючи значне зростання темпів та підвищену неприйняття ризиків у невизначеному ландшафті ризиків, сприяли зростанню премій з P&C, випереджаючи зростання ВВП за останні роки».

Незважаючи на втрату доходів від премій на місцевому або окремому рівні бізнесу, ця тенденція, ймовірно, збережеться у 2022 році, навіть якщо економічне зростання буде призупинене.  | Фориншурер