«Альфа-Гарант» пресек попытку страхователя безосновательно получить выплату


«Альфа-Гарант» пресек попытку страхователя безосновательно получить выплатуВерховный суд Украины признал правомерность действий СК «Альфа-Гарант», которая отказала в выплате возмещению по договору страхования транспортного средства страхователю Родионову Ф.В. (точку зрения страхователя про этот страховой случай читайте в статье "Як здолбунівський дизайнер у халепу зі страховиками потрапив?").

Причинами отказа стали не соблюдение страхователем положений договора страхования, в частности, относительно действий при наступлении страхового случая, нарушения Правил дорожного движения, которые повлекли повреждение двигателя автомобиля.

Далее текст подается в редакции страховщика.

22.10.2007 водій застрахованого автомобіля Honda Civic на автодорозі в Рівненській області допустив зіткнення із твариною – лисицею, при цьому, всупереч умовам договору страхування, не зупинив автомобіль та продовжив рух, проїхавши приблизно 3-4 км, про що він зазначив у заяві на виплату страхового відшкодування. Страхувальник знехтував Правилами дорожнього руху, порушив умови договору страхування, тому після розгляду документів які були подані страхувальником було прийнято рішення та надіслано листа повідомлення про відмову в виплаті відшкодування. Крім того, від зіткнення із твариною відбулась розгерметизація системи охолодження та витік охолоджувальної рідини, внаслідок чого відбулось пошкодження двигуна автомобіля, чого можна було б уникнути, зупинивши автомобіль та вимкнувши двигун. Відповідно до пунктів договору страхування до страхових випадків не відноситься і виплата страхового відшкодування не здійснюється при знищенні, пошкодженні, незаконному заволодінні транспортним засобом внаслідок халатності страхувальника або осіб, що свідомо допущені ним до керування. Оскільки пошкодження двигуна автомобіля спричинила халатність та бездіяльність страхувальника (після зіткнення з твариною система охолодження двигуна пошкодилася, бо автомобіль не був зупиненим), це призвело до пошкодження його двигуна в подальшому. Тому ця подія не була визнана страховим випадком, відповідно не могла бути підставою для виплати відшкодування.

Страхувальник звернувся з позовною заявою до Рівненського міського суду щодо стягнення з СК «Альфа-Гарант» сум страхового відшкодування, моральної шкоди, пені та судових витрат. Після задоволення зазначеним судом вимог позовної заяви страхувальника в частині стягнення з відповідача страхового відшкодування, пені та судових витрат, СК «Альфа-Гарант» звернулася до Апеляційного суду Рівненської області з вимогою скасувати рішення Рівненського міського суду в частині задоволення позовних вимог.

В процесі розгляду справи судом були враховані положення Правил дорожнього руху України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.01.01. Пункт 2.10 цих Правил передбачає перелік дій, які повинен вчинити водій у разі причетності до ДТП, в тому числі негайно зупинити транспортний засіб, залишатись на місці пригоди, не переміщати транспортний засіб і повідомити про ДТП відповідний підрозділ міліції. Також враховані положення статті 991 Цивільного Кодексу України, статті 26 Закону України «Про страхування» та умови договору страхування в яких наведено конкретний перелік випадків, у разі яких страховик має право відмовитись від здійснення страхової виплати.

Апеляційний суд встановив, що після настання ДТП 22.10.2007 страхувальник не виконав умови договору страхування, зокрема, ті, які передбачають його обов’язок у разі настання страхової події, яка може бути визнана страховим випадком, діяти у відповідності з вимогами Правил дорожнього руху України та вжити всіх можливих заходів щодо врятування транспортного засобу, зокрема, зупинитись і виключити двигун.

Таким чином спроба страхувальника примусити страхову компанію безпідставно визнати описану вище подію страховим випадком і виплатити страхове відшкодування не знайшла порозуміння в суді.

Після цього страхувальник звернувся до Верховного Суду України із касаційною скаргою з проханням скасувати рішення суду апеляційної інстанції й залишити в силі рішення суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права. Однак, Верховний Суд України відхилив касаційну скаргу, посилаючись на відсутність підстав для висновку, що при розгляді справи апеляційним судом було допущено порушення норм матеріального або процесуального права, які передбачені статтями 338-341 Цивільно-Процесуального Кодексу України.

«Страхова компанія сплачує страхові відшкодування в разі ДТП, крадіжки транспортного засобу, протиправних дій третіх осіб, проте не оплачує недбале ставлення клієнта до своєї власності, - зауважує Генеральний директор СК «Альфа-Гарант» Тетяна Соніна. – Навіть, якщо майно є застрахованим, необхідно поводитись з ним як з незастрахованим».

Практика роботи СК "Альфа-Гарант" спрямована на виконання зобов’язань перед клієнтами в повному обсязі, проте виключно в рамках діючого законодавства і укладеного договору страхування", - підкреслила Тетяна Соніна.  forINSURER.com