Заява Держфінпослуг щодо рішення суду про "бездіяльність" у справі за позовом громадян-інвесторів сумнозвісної „групи компаній Еліта-центр”


Шевченківський районний суд 19 травня ц.р. прийняв рішення про визнання бездіяльності Держфінпослуг у справі за позовом громадян-інвесторів сумнозвісної „групи компаній Еліта-центр” та про віднесення операцій цих компаній до фінансових послуг, а також зобов’язав Держфінпослуг призначити тимчасову адміністрацію в цих компаніях.

Таке рішення суду прийняте всупереч нормам чинного законодавства у сфері фінансових послуг. На час активної діяльності згаданих компаній норми законів передбачали множинність схем фінансування житлового будівництва, переважна більшість яких могла здійснюватись не фінансовими установами. Операції, що здійснювались зазначеними компаніями ні за формою, ні за змістом не відповідали як ознакам фінансових послуг, так і операціям, що віднесені законами до послуг фінансових установ у сфері житлового будівництва. Ці компанії не були фінансовими установами, і, власне, не могли набути такого статусу. А отже їх діяльність не підпадала під нагляд Держфінпослуг.

З огляду на зміст операцій та обставини справи, які стали предметом розгляду у суді, Держфінпослуг не могла виступати відповідачем у цій справі. Більш того, рішення суду спонукає Комісію до здійснення незаконних дій. Адже Держфінпослуг може призначати тимчасову адміністрацію лише у фінансових установах, діяльність яких ліцензується Комісією.

Прийняте рішення суду вводить в оману громадян-інвесторів, які постраждали від недобросовісної підприємницької діяльності у сфері житлового будівництва, та створює можливість для ухилення від відповідальності дійсних винуватців в нанесенні шкоди людям.

Держфінпослуг в установленому порядку оскаржуватиме рішення суду.  forINSURER.com