Як проходило "слухання" та голосування 2 червня депутатами закону про страхування відповідальності автотранспорту. Стенограмма


Слухається питання – проект Закону про внесення змін до Закону України про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів щодо розширення пільгових умов страхування. Друге читання. Законопроект за номером 7287.

Доповідає заступник Голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Хомутиннік Віталій Юрійович, будь ласка.

16:52:54

ХОМУТИННІК В.Ю.

Шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується проект закону України про внесення змін в Закон України про обов’язкове цивільне страхово-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Доопрацьований до другого читання Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності. Всього було внесено пропозицій 52 з них враховані 30, відхилені 22.

Хочу зупинитися на основних положеннях законопроекту щодо розширення пільг. Я хочу нагадати, що в першому читанні було запропоновано розширити певні пільги до інвалідів війни та учасників війни. До другого читання також надійшли різні поправки щодо розширення пільг. Комітет врахував велику кількість пропозицій, що надійшли від народних депутатів, а саме, перелік пільг був доопрацьований і додатково зараз звільнюється від страхування особи, що керують автомобілем інваліда першої категорії в його присутності. А також пільгу 50 відсотків поширило на потерпілих від чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорії.

Щодо введення спеціальних знаків? Була пропозиція народного депутата Святоша якою пропонується ввести спеціальний знак державного зразка, що прикріплюються до лобового скла і свідчить про наявність діючого договору страхування. Це значно спростить контроль. Комітет теж підтримав таку пропозицію.

Також було запропоновано посилити відповідальність страховиків за несплату відрахувань до централізованих резервних фондів.

Тобто, якщо страхова компанія не відраховує в резервні фонди, протягом двох місяців, то вона автоматично звільнюється з моторо-транспортного страхового бюро. Комітет також підтримав таку пропозицію.

До другого читання було внесено багато поправок, що несуть процедурний і технічний характер. За 5 місяців роботи закону проявилися моменти, які потрібно було поправити. Це стосується системи бонус- ... механізму залучення моторним бюро авіаційних комісарів і взаємодії цього виду страхування з ... та іншими видами.

Щодо штрафів. Були запропоновані різні варіанти щодо перенесення штрафів, починаючи з того, щоб залишити ту систему, яка діє сьогодні, закінчуючи тим, щоб звільнити взагалі.

Комітет прийняв узгоджене компромісне рішення, щоб перенести введення штрафів на 1 квітня 2006 року. Таким чином зняти напругу, яка була до цього проекту.

Крім того, комітет пропонує цілком врахувати пропозиції і зауваження...

ГОЛОВА. Будь ласка, мікрофон включіть і будемо по поправках.

ХОМУТИННІК В.Ю. Врахувати цілком зауваження, які були надані Юридичним Управлінням Верховної Ради тобто прохання зафіксувати це і в повному обсязі врахувати, тому що слушні пропозиції.

З огляду на викладене, комітет рекомендує прийняти даний Закон в другому читанні та в цілому. Дякую.

ГОЛОВА. Поправка номер два. Автори - Мороз, Рудьковський, Бокий.

Ви наполягаєте, Іване Сидоровичу, на ній. Ні, не наполягаєте.

Поправка номер три. Микола Кравченко, ви наполягаєте? Мікрофон, будь ласка.

16:56:48

КРАВЧЕНКО М.В.

В целом, я на поправке номер три не настаивал бы, если бы Закон ко второму чтению, Владимир Михайлович, претерпел серьезнейшие изменения, которые не могут его позволить принять в той редакции, которые есть по некоторым поправкам. Поэтому поправка номер три касается того, что надо определить термин цивільно-правової відповідальності. Комитет отклонил его.

Речь идет, Закон практически предопределяет только одно – страхование от несчастных случаев. Так что имеет в виду автор законопроекта под цивильно правовой ответственностью. Комитет отклонил.

ГОЛОВА. Будь ласка, позиція комітету.

ХОМУТИННІК В.Ю. Ця поправка була відхилена тому, що, на нашу думку, це питання Цивільного кодексу і треба регулювати саме цей закон.

ГОЛОВА. Ставиться на голосування поправка номер 3. Автор, народний депутат, Микола Кравченко.

16:58:06

За-130

Рішення не прийнято.

Четверта поправка. Богдан Губський наполягає? Ні.

Так, сьома, восьма, дев’ята Губський не наполягає, десята також не наполягає. Йдемо далі.

Поправка номер 19, Сушкевич. Ні, не наполягає.

А, 11-а. Одну хвилиночку, я пропустив її. А Семинога - врахована частково. Семинога 11-а поправка, будь ласка, мікрофон.

16:58:41

СЕМИНОГА А.І.

Дякую. Шановний Головуючий, шановні колеги, я хочу звернути вашу увагу на цю поправку, в якій йдеться про таку категорію наших громадян, як ліквідатори чорнобильської аварії першої категорії. Автори законопроекту пропонують надати їм пільги у вигляді 50 відсотків зниження вартості страхового полюса.

Хочу нагадати, що ці люди мають величезну заслугу перед українським народом, вони ціною свого життя спасали нас від величезної біди. І сьогодні їхня кількість складає 105 тис. осіб, а люди, які можуть керувати власним автомобілем близько 10 тис. осіб. Тому, я пропоную їх віднести до категорії безкоштовного отримання страхового полюса. Дякую.

ХОМУТИННІК В.Ю. Комітет частково погодився з цією поправкою і на 50 відсотків ця пільга врахована, тобто, 50 відсотків. Якщо буде повністю звільнена, то тоді буде перераховуватись страховий тариф в сторону, безумовно, збільшення. Тому комітет запропонував зробити пільгу в розмірі 50 відсотків.

ГОЛОВА. Ставиться на голосування пропозиція номер 11. Автор, народний депутат Семинога.

17:00:10

За-142

Рішення не прийнято.

Поправка номер 13. Валентин Григорович Матвєєв, будь ласка, мікрофон.

17:00:20

МАТВЄЄВ В.Г.

Дякую, Володимире Михайловичу.

Ми разом з моїми колегами Оніщуком і Новаком вносили поправку, пов’язану з тим, щоб учасники бойових дій, що визнані законом, інваліди першої та другої групи, інваліди війни, учасники ліквідації аварії на Чорнобильській станції, які особисто керують належними їм транспортними засобами звільнялися б від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Врахували частково. Що ж ви, шановні, врахували? Ви виконали половину із тих категорій громадян, які ми пропонували врахувати для того, щоб надати їм пільги. Це не частково. Ви взагалі нашу поправку проігнорували.

ХОМУТИННІК В.Ю. Я хочу ще раз підкреслити, що діючим законом по першому читанню, повністю звільнюються перша група інвалідів і інваліди війни. Інваліди другої групи і пенсіонери.

ІЗ ЗАЛУ. А чорнобильці?

ХОМУТИННІК В.Ю. Чорнобильці першої і другої категорії 50 відсотків. Тобто це пропозиція комітету, яка була узгоджена. Ваше право ставити на голосування.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу уваги.

Я ставлю на голосування поправку номер 13, автори: народні депутати Оніщук, Новак, прошу голосувати.

17:02:07

За-153

Рішення не прийнято.

Так, ідемо далі. Поправка номер 18. Автори: Матвєєв, Оніщук, Новак, вас влаштовує, що враховано там частково? Ні? Щоб проголосувати її. Шановні колеги, на 18 сторінці поправка, 18 поправка, автори: народні депутати Матвєєв, Оніщук, Новак. Прошу голосувати.

17:02:54

За-154

За – 154. Рішення не прийнято.

19 поправка, Сушкевич, наполягаєте на ній?

20, Лебедівський. Не наполягає.

Климпуш Орест Дмитрович, 21, мікрофон, будь ласка.

17:03:26

КЛИМПУШ О.Д.

Дякую. Шановні колеги, шановний Володимир Михайлович! Справа в тому, що цей весь закон, головні суперечки навколо нього зводяться до визначення базового платежу. Базовий платіж є занадто високим. І от в моїй пропозиції, яка тут викладена, вона практично повторює текст статті 13.2, який запропонований авторами, але в якості базового платежу, визначає, як ключове поняття.

Дається така обставина, що розмір індивідуальних страхових платежів для згаданих категорій громадян не повинен перевищувати вартості палива необхідного для заповнення паливного банку транспортного засоби, згідно з його технічних характеристик.

Тобто ставиться абсолютно зрозуміла величина, яку споживає кожний водій при заправці автомобіля, і це не перевищує відомих і доступних нашим громадянам норм.

ХОМУТИННІК В.Ю. Я можу прокоментувати, але це достатньо таки розпливчаті терміни.

По-перше, що таке звільнити всіх малозабезпечених громадян, цим законом і так пропонується конкретні категорії, які звільнюються від сплати. А друге те, що стосовно паливного баку, то це взагалі дуже абстрактне поняття, який бак, такий і полюс.

Це на мій погляд це не зовсім ...

ГОЛОВА. Вноситься на голосування поправка 21, автор народний депутат Климпуш.

17:05:21

За-25

Рішення не прийнято. Так, йдемо далі. Богдан Губський, 25 поправка. Не наполягає? Олександр Мороз, Микола Рудьковський, Іван Бокий – 26 поправка, наполягаєте на ній? Ні. Йдемо далі. Так, 33 ваша поправка, наполягаєте?

Ні. Тут я пропустив, Семинога 32 поправка, наполягаєте на ній? Да? Ні. Акопян – 34? Ні. 36 – Іван Бокий і Микола Рудьковський, наполягаєте? Ні. Так. Микола Кравченко – 40 поправка, наполягаєте на ній? Мікрофон.

17:06:13

КРАВЧЕНКО М.В.

Уважаемые коллеги! Уважаемые радиослушатели! Ну, такой судьбоносной для 10 миллионов владельцев и водителей закон проходит сегодня в таком ритме вялом.

Речь сегодня идет о том, что сегодня мы даем, в руки Госавтоинспекции, суть моей поправки, в руки Госавтоинспекции очередной ... для того, чтобы он мог в любое время остановить и сидеть в кустах, проверять там, и так далее, и тому подобное.

Суть моей поправки сводится к следующему: разрешить проверять Госавтоинспекции страховые полюсы только при прохождении технического обслуживания, то ли для государственных это будет – 2 года, а для, или на оборот – год. То есть речь идет ни о повальном, с завтрашнего дня, после принятия этого закона, повальное штрафование людей за, якобы, отсутствие полюса. Поэтому я изложил...

ХОМУТИННІК В.Ю. Я хотів би прокоментувати те, що ми вивчали це питання, і в країнах Європи відповідальність за відсутність полюса набагато суворіша. І я хочу нагадати, що Україна практично остання країна, яка не має цього виду страхування в повній мірі до 1 січня.

Я коментую, ви теж мали висловити свою позицію. Тому комітет не підтримує цю пропозицію.

ГОЛОВА. Шановні колеги, яка пропозиція Миколи Кравченка? Щоб страховий поліс перевіряли лише тоді, коли проходить автомобіль технічний огляд. А, щоб не постійно в будь-який момент перевіряли. Я думаю це логічна і розумна пропозиція. Я ставлю її на голосування. Це сорокова пропозиція. Прошу голосувати.

17:08:26

За-314

Рішення прийнято.

Ідемо далі. Так, поправка Олександра Мороза, Рудьковський, Іван Бокий. Сорок шоста. Не наполягають. Семинога Анатолій – сорок восьма. Мікрофон.

17:08:49

СЕМИНОГА А.І.

Шановні колеги, я прошу звернути увагу на те, що дійсно, прийняття даного законопроекту необхідне. В нас повинен працювати ринок громадської відповідальності, страховий ринок. Але, в той же час, всі власники автомобілів сьогодні вважають, що ціна за страховий поліс сьогодні зависока. Тому вноситься поправка знизити ціну страхового полісу до ста гривень. Чому саме до ста гривень? Це є мінімальна розрахункова ціна страхового поліса, при якому рентабельним буде даний ринок. Я прошу підтримати дану поправку. Ми таким чином знімемо фінансове навантаження на наших громадян.

ІЗ ЗАЛУ. Правильно. Розумно.

ХОМУТИННІК В.Ю. Якщо ... репліку. Я вибачаюсь. Зараз в законі є базовий тариф сто гривень, але комісія з регулювання ринку фінансових послуг методом розрахунку з урахуванням того, скільки ми надали пільгових категорій, вона розраховує який має бути базовий тариф. Тому те, що запропоновано в цьому законі, воно є 100 гривень. Але комісія і зараз є пан Суслов він може це підтвердити яким чином відбуваються ці розрахунки.

Тому, якщо ми приймемо таку поправку, то це не буде вписуватися абсолютно в концепцію закону.

ГОЛОВА. Шановні колеги, автор поправки Анатолій Симонога дуже ємко охарактеризував цю пропозицію. Вона ставиться на голосування. Прошу голосувати.

17:10:36

За-295

Рішення прийнято.

Ідемо далі. Будь ласка, мікрофон Кармазіна.

17:10:51

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін.

Шановний Володимире Михайловичу, я хочу звернути вашу увагу і всіх моїх колег на те, що ми приймаємо закон про обов’язкове страхування цивільної правової відповідальності власників наземних транспортників.

А тут зараз поправкою 49 пан Хомутинник вводить зміни до Кодексу України “Про адміністративні правопорушення", де повністю міняє адміністративну відповідальність і це без профільного комітету, без нічого. Вносяться зміни до Закону “Про міліцію”. Це норми абсолютно не цього законопроекту, ніякого відношення до цього не мають. Тому я прошу, щоб поправка 49 народного депутата Хомутинника на яку я зараз уношу поправку про неприйнятність і , говорячи вона незаконна абсолютно , і вона влазить не в той закон, і порушує ,погіршує права громадян, тобто, порушує статтю 22 Конституції. Я прошу, щоб вона ставилася ця поправка 49 ,а не враховувалася, бо в першому читанні її не було.

Без цього я за закон голосувати , тобто, із цим, не буду.

Я прошу вжити регламент, Володимире Михайловичу. Цю поправку...

ХОМУТИННІК В.Ю. Я хочу наголосити на тому, що закон на другому читанні змінилася назва закону. І зараз він називається “Зміни до Закону “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності та деяких інших законів”. Тому в прикінцевих положеннях вносяться зміни до інших законів України.

Хоча, з урахуванням того, що була пропозиція Семиноги врахована, зараз важко відповісти як це буде працювати у житті.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я вношу уточнення, що закон називається так: “Про внесення змін до Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. Інших немає.

Відповідно до Регламенту, якщо комітет врахував поправку, але хтось із народних депутатів заперечує, ми повинні поставити на голосування, що Верховна Рада підтримала б чи не підтримала цю поправку.

Тому я ставлю на голосування поправку номер 49, автор народний депутат Хомутинник. Прошу народних депутатів визначатися.

17:13:14

За-7

Поправка 49 знімається.

Будь ласка, поправка 50. Валентин Григорович Матвєєв, мікрофон будь ласка.

17:13:28

МАТВЄЄВ В.Г.

Я дякую. Шановні виборці, перш за все я звертаюся до вас.

Цей закон лобіюється тими, хто має пряме відношення до діяльності страхових компаній. І про це ми вже говорили. І ніхто з них не думає, і це цілком зрозуміло, що навіть отих мінімальних сто гривень більшість власників наземних транспортних засобів сьогодні не в змозі сплатити. І сьогодні необхідно спочатку вирішити питання щодо підвищення матеріального забезпечення наших людей. Я думаю, це всім зрозуміло. І для цього я і вніс цю поправку, щоб віднести набрання чинності цього закону на більш тривалий термін, тобто, щоб цей закон набрав чинності з 1 січня 2008 року. Прошу підтримати.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Аргументацію ви вислухали щодо поправки 50. Ставлю її на голосування, прошу голосувати.

17:15:04

За-139

Поправка не підтримана.

Наступна поправка 51, мікрофон Миколи Кравченка, будь ласка.

17:15:14

КРАВЧЕНКО М.В.

Спасибо. Уважаемые коллеги! Я благодарен за то, что вы две существенных и зловещих поправки, которые присутствовали в законе, исключили их. Спасибо вам.

И давайте сделаем третий подарок 10 миллионов водителей. В связи с тем, что у нас половина года идет, в связи с тем, что мы ввели в заблуждение уже все население этим страхованием.

Для того, чтобы нам разобраться и сбалансировать баланс доходов и выплат страховых кампаний. Я внес поправку ввести этот законопроект с 1 января 2006 года с нового бюджетного года.

ГОЛОВА. Шановні колеги, аргументація до вашого відома доведена.

Я ставлю на голосування пропозицію, яка міститься в 51 поправці на голосування, автор народний депутат Кравченко.

Прошу голосувати.

17:16:30

За-188

Рішення не прийнято.

Таким чином, шановні колеги, ми проголосували всі поправки.

Будь ласка.

ХОМУТИННІК В.Ю. Шановні колеги! Пропозиція прийняти в другому читанні, але не в цілому, щоб комітет мав попрацювати по тих поправках, які були прийняті. Тому що треба узгодити багато поправок, які зараз враховані, а вони не кореспондуються наприклад з поправкою, з тими поправками, які були прийняті.

ГОЛОВА. Шановні колеги, я прошу уваги. Я просив би, щоб на ходу не міняли рішення комітету. Висновок комітету, прийняти в другому читанні і в цілому. Шановні колеги, заспокойтесь, будь ласка, я прошу вас. Зараз запишемось з мотивів. Губський автор поправок тут був, а потім запишемось з мотивів.

17:17:27

ГУБСЬКИЙ Б.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, на біль, не прийняли на комітеті і не проголосували за важливі поправки. А саме, щоб не моторне бюро змінювали тариф на 300 гривень, а щоб це робилось виключно Верховною Радою. На жаль, не прийнята наша поправка, щоб збільшити вдвічі відповідальність страховика за шкоду до 51 тис.грн., це поправка шість.

На жаль, поправка сім, щоб вдвічі збільшити ліміт за заподіяну життю і здоров’ю до 102 тис.грн., також не прийнято. На жаль, не прийнята скидка 25 відсотків для інвалідів третьої групи. Тобто, дуже багато соціальних проблем не вирішено.

В мене є пропозиція, або все-таки повернутись до цих поправок, які дають можливість справді реалістично, не якісь чиновники будуть збільшувати тариф зі 100 грн. до 300-т, а завтра до тисячі. А щоб дати право, що виключно Верховна Рада може змінювати тариф. Ми прийняли 100 грн., от якщо хоче змінити, то тільки за рішенням Верховної Ради. Поправка три, прохання її ще раз поставити. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги, давайте таким чином, ми не можемо повертатись до тих поправок, які вже проголосували. Зараз з мотивів, будь ласка, запишіться і будемо визначати. З мотивів, будь ласка, три хвилини.

Рефат Чубаров, фракція “Наша Україна”.

17:18:56

ЧУБАРОВ Р.А.

Володимире Михайловичу, я прошу Ткаленко передати слово.

ГОЛОВА. Ткаленко, будь ласка.

17:19:08

ТКАЛЕНКО О.С.

Народний Рух України, фракція “Наша Україна”.

Цей закон зараз великі дискусії викликав в залі і тому ми вважаємо, що найкращий варіант і ситуація, яка сьогодні є, відправити його на повторне друге читання.

ГОЛОВА. Аніщук, будь ласка, фракція комуністів.

17:19:28

АНІЩУК В.В.

Фракция коммунистов.

Прошу передать слово моему коллеге Владимиру Лещенко.

ГОЛОВА. Володимир Лещенко.

17:19:36

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина.

Шановний Володимире Михайловичу, Комітет з питань фінансів і банківської діяльності не врахував надзвичайно важливих поправок моїх колег комуністів Матвєєва і Новака.

Що стосується інвалідів Великої Вітчизняної війни, чорнобильців та інших обездолених верств наших громадян. Справа в тому, що в зв’язку з цим, Фонд цивільного страхування буде формуватися для багатих, які їздять на мерседесах, фордах, тойотах і інших, за рахунок оцих категорій обездолених наших громадян. Тому все-таки хоч і не можна ви сказали, а я пропоную повернутися до цих поправок. Дякую.

ГОЛОВА. Корсаков, «Регіони України».

17:20:24

КОРСАКОВ О.Я.

Прошу передать слово, Владимир Михайлович, Пехоте.

ГОЛОВА. Володимир Юрійович Пєхота, будь ласка.

17:20:32

ПЄХОТА В.Ю.

Володимир Михайлович, я хочу підняти таку тему. Ми з добровільного страхування зробили обов’язкове.

Друге. Ми повісили все це на міліцію, як на пугало, як на чучело і робимо з нього чорти що. Чому ми міліцію робимо тим пугалом, яке буде лякати всіх по дорозі.

Тому у мене є така пропозиція, або відправити його на друге читання. Треба узгодити ті чи інші позиції, які.…то з першого квітня минулого року, то з введенням цього закону в дію і тому подібне. І треба трошки розібратися на кого ми працюємо, на ці акціонерні товариства, на водіїв, чи ми працюємо сьогодні для того, щоб зробити з міліції пугало.

ГОЛОВА. Олександр Бандурка, фракція «Народної партії».

17:21:21

БАНДУРКА О.М.

Фракція «Народної партії».

Шановні колеги, уже нині в законопроекті є багато положень, які ведуть до неоднозначних тлумачень нормативних актів, які там закладені. Вони не погоджені між собою, в тому числі, і про міліцію. Страхові компанії приватні, а міліція – державний орган, має працювати на приватні компанії. При чому тут міліція? На городі бузина, а в Києві дядько. Я пропоную або на третє читання поставити закон ще, або ж міліцію вилучити сьогодні. Дякую.

ГОЛОВА. Олег Білорус, фракція Блоку Юлії Тимошенко.

17:22:05

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Володимир Михайлович, шановні колеги!

Цього рішення чекають 10 мільйонів громадян України. Якщо ми знову будемо говорити про міліцію про страхові компанії вони будуть дуже не щасливі. При чому тут міліція, як грім порося вбив.

Давайте приймемо рішення, основа є, і основа розумна, раціональна, а далі в кого будуть ремонтні поправки – це процес.

Я закликаю всіх проголосувати в цілому. Дякую.

ГОЛОВА. Шановні колеги! Прошу уваги. Вноситься на голосування пропозиція комітету про те, щоб прийняти у другому читанні в цілому, як закон проект закону про внесення змін до Закону України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів щодо розширення пільгових умов страхування, реєстраційний номер 7287, прошу визначатися.

17:23:24

За-62

Рішення не прийнято.

Була друга пропозиція, прошу уваги. Направити на повторне друге читання проект цього закону, прошу визначатися.

17:23:50

За-248

Рішення прийнято.  forinsurer.com