Українські страхові компанії змушені будуть підвищити страхові тарифи


Доводимо до вашого відома, що всі українські страхові компанії змушені будуть підвищити страхові тарифи. Передумовою цьому може слугувати прийняття змін у Закон „Про оподаткування прибутку підприємств” стосовно оподаткування страхової діяльності (3% податку будуть стягуватись з суми отриманих (нарахованих) страхових платежів за мінусом платежів направлених в перестрахування лише резидентам). Податкове навантаження зросте лише для компаній, які займаються реальним страхуванням (особливо великих ризиків) та диверсифікують свій портфель перестраховуючи ризики як по Україні так і за кордоном, - вважає Президент АСТ “Бусін” Лариса Непочатова.

Введення податку на перестрахування у нерезидентів у розмірі 3% зробить класичне страхування (обв`язкове авіаційне, морське, майнове) дорожчим для українських страхувальників та вплине на конкурентоспроможність українських товарів та послуг. Крім того, емкість всього українського страхового ринку, враховуючи акумуляцію ризиків, не перевищує 500-700 тис дол.США за один літак.

Страхування авіац. відповідальності:
Страхова сума - $20-300 млн.
Макс.частка перестрахування у резидентів - 0,1 - 0,4%
Частка перестрахування у нерезидентів - 95-99,6 %

Страхування КАСКО повітряного судна:
Страхова сума - $0,5–36 млн.
Макс.частка перестрахування у резидентів - 100 - 0.5 %
Частка перестрахування у нерезидентів - 70-98 %

Збільшити об’єми перестрахування в Україні заважає невелика кількість компаній, що мають відповідні ліцензії (біля 20) та низький рівень ліквідності капіталів українських страховиків. Наприклад, компанія, що має активів на 10 млн дол.США перестраховує авіаційний ризик на суму не більше 100 тис дол.США. і це реальність.

Основні українські авіакомпанії, що виконують міжнародні рейси такі :Міжнародні Авіалінії України, Аеросвіт, Укр.Середземноморькі авіалінії, Донбасаеро, Одеські авіалінії. Вони експлуатують літаки Боінг та Ейрбас, а також нові українські літаки типу Ан-140 (страхова сума 8 млн дол.США). Такі страхові суми НЕМОЖЛИВО розмістити лише на українському страховому ринку (у резидентів), а розміщення у нерезидентів пожорожчає на суму нового податку на перестрахування. В середньому вищеназвані компанії змушені будуть платити за страхування кожна на 30-50 тис дол. більше.

В той же час компанії, страховий портфель яких складається з дрібних ризиків, або які займаються псевдо страхуванням значно виграють, так як майже нічого не перестраховують за кордоном, або 3% податку закладаються до собівартості схемного страхування.

На жаль до думки ЛСОУ не прислухались. Закон вже пройшов перше читання у Верховній Раді України.
Вболіваючи за долю Цивільної авіації України та її конкурентоздатність просимо Вашої допомоги, щоб не допустити введення нового податку на перестрахування у нерезидентів.  forinsurer.com