Депутати пропонують змінити порядок формування уставного фонду


Комітет з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту прийняти у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" (щодо зберігачів цінних паперів) .

Законопроектом пропонується дозволити страховим компаніям, недержавним пенсійним фондам та іншим інституційним інвесторам, які не є професійними учасниками фондового ринку, мати у статутному фонді зберігача цінних паперів частку у розмірі не більше 20% цього фонду з метою створення умов для більш швидкої та ефективної капіталізації банківської системиІнформаційне управління.

Автор проекту народний депутат Сергій Буряк наголосив, зазначений показник в розмірі 20 %, не дозволяє цим особам мати суттєвий вплив на діяльність зберігача. Цей крок значно розширить можливості банків для залучення коштів інституційних інвесторів з метою збільшення рівня капіталізації банківської системи та не призведе до руйнування діючою системи контролю за важливим сегментом ринку цінних паперів.

Метою цього проекту є збільшення обсягу залучення інвестицій інституційних інвесторів у статутні капітали банків-зберігачів та збільшення за рахунок цього капіталізації банківської системи.

Створення сприятливих умов для збільшення банками-зберігачами розміру статутних капіталів і відповідне зростання капіталізації банківської системи, вважає Комітет, має велике значення не лише для розвитку інфраструктури фондового ринку, але й для економіки в цілому. Від розміру капіталу банків залежить розмір кредитів, направлених в реальний сектор економіки. Належне кредитування економіки – одна з головних передумов збільшення ВВП та виконання доходної частини бюджету.

Кошти інституційних інвесторів можуть стати одним з найбільш ефективних механізмів збільшення статутних капіталів банків та підвищення капіталізації банківської системи.

Збільшення розміру статутного капіталу банків буде сприяти зростанню обсягів кредитування, зменшенню процентних ставок, збільшенню вкладень банків у основні фонди та нематеріальні активи (сучасні банківські технології), що значно зміцнить надійність та конкурентоспроможність національної банківської системи.  forinsurer.com