Система соцстраху повинна передбачати стимули роботодавцям


Система страхування від нещасних випадків на виробництві повинна стамулювати роботодавців до зменшення виробничого травматизму. На цьому наголошувалось під час засідання наглядової ради Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, - повідомила прес-служба УСПП.

За словами Голови наглядової ради фонду, Голови Федерації роботодавців України Анатолія Кінаха, в Україні необхідно ліквідувати систему «зрівнялівки» для роботодавців, коли підприємства з різним рівнем виробничого травматизму сплачують однакові розміри страхових внесків. Така ситуація склалася після зупинення дії статті 47 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яка передбачала систему знижок та надбавок до страхового тарифу в залежності від рівня травматизму на підприємстві. Учасники засідання наголосили на необхідності законодавчих змін з метою впровадження ефективного механізму знижок і надбавок до страхового тарифу та стимулювання роботодавців до зменшення кількості травматичних випадків на виробництві.

Під час засідання Голова правління фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві Григорій Ольховець доповів про результати діяльності фонду впродовж 2003 року. За його словами, у минулому році кількість страхувальників фонду зросла на 16% і зараз становить 726 тис. Протягом року страхові виплати отримали 309 тис. потерпілих на загальну суму у 1 млрд. 66 млн. грн. Однак зараз фонд перебуває у кризовому фінансовому стані, дефіцит його бюджету складає майже 0,5 млрд. грн. Це пердусім пов'язано з боргом фонду соцстрахування Пенсійному фонду України, а також необхідністю сплатити з бюджету фонду впродовж поточного року 200 млн. грн. виплат шахтарям, що передбачено статтею 27 Державного бюджету на 2004 рік.

Як повідомив Анатолій Кінах, Федерація роботодавців України, як одна зі сторін соціального партнерства, що беруть участь в управлінні фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві, стоїть на позиції змін статті 27 держбюджету-2004 та реструктуризації боргу Пенсійному фонду. З цією метою Федерація роботодавців звернулася з офіційним листом до Президента України. За дорученням Президента ситуацію розглядатиме Кабінет Міністрів України на нараді Віце-прем'єр-міністрів 30 квітня.  | forINSURER