Українці сплатили за державне пенсійне страхування в 1К 2024 понад 8,8 млн грн


До системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування у січні-березні 2024 року надійшло 8,8 млн грн добровільних внесків, повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Від початку 2024 року станом на 1 квітня у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування здійснено 4 229 добровільних платежів на загальну суму 8,8 млн грн. Понад половина платежів (55%) здійснені в розмірі мінімального страхового внеску – 1 562 грн.

Переважна більшість добровільних внесків – 3 541 – були зроблені для набуття власного страхового стажу. Ще 701 платник здійснив переказ коштів на користь інших осіб. Від 17 платників надійшло 176 343 грн благодійних пожертв. 9 переказів були персоналізованими, 8 – знеособленими.

Українці сплатили за державне пенсійного страхування в 1К 2024 понад 8,8 млн грн внесків

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні» набув чинності з 4 листопада 2022 року. Цей закон спрощує механізм підтримки існуючої солідарної пенсійної системи завдяки добровільним внескам для збільшення або власних пенсійних виплат у майбутньому, або для адресної підтримки пенсіонерів.

У лютому 2024 Пенсійний фонд оприлюднив проєкт постанови, яким пропонуються зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1.

Щоб отримати пенсію – необхідний стаж. Щоб був стаж – необхідно сплачувати внески. А якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і докупити страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Тобто це реальна можливість для осіб, які є незастрахованими, забезпечити себе шляхом сплати страхових внесків на добровільних засадах та гарантувати стабільний дохід у разі досягнення пенсійного віку.  | Форіншурер