Президент підписав Закон України про страхування інвестицій від воєнних ризиків. Які його ключові положення?


Президент України підписав Закон України про страхування інвестицій від воєнних ризиківПрезидент України підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків», ініційований зокрема, народними депутатами України - членами Комітету з питань економічного розвитку.

«Державне Експортно-кредитне агентство отримало право страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Раніше таку послугу в Україні могли отримати іноземні компанії через міжнародні фінансові організації MIGA і DFC. Українські компанії такої можливості не мали», прокоментував прийнятий Закон України Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, як головний автор законопроекту.

Варто відзначити, що повноцінно механізм страхування воєнних ризиків через ЕКА запрацює лише після затвердження Урядом підзаконних нормативних актів і докапіталізації ЕКА. Ця робота з огляду на війну й потребу інвесторів та промисловців буде проведена вчасно.

Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» набуває чинності з 1 січня 2024 року.

Впровадження страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості.

Як повідомляв Форіншурер, український парламент ухвалив Законопроект №9015, який вносить зміни до чинного закону "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності", зосереджуючись на страхуванні інвестицій в Україні від воєнних ризиків. Цей закон, який набирає чинності 1 січня 2024 року, спрямований на залучення нових інвестицій в економіку України, пропонуючи захист від втрат через військові дії. Закон конкретно змінює існуючі правила, дозволяючи Експортно-кредитному агентству страхувати внутрішні інвестиції, у тому числі в сценаріях, пов'язаних з військовими операціями та відновленням після війни.

Основними положеннями закону про страхування інвестицій від воєнних ризиків є:

  • Розширення повноважень Експортно-кредитного агентства: Закон №9015, ухвалений Верховною Радою, розширює повноваження Експортно-кредитного агентства України. Це дозволяє ЕКА страхувати та перестраховувати інвестиції проти військових та політичних ризиків, що важливо для залучення приватних інвестицій в українську економіку під час війни.
  • Усунення перешкод для приватних інвестицій: Відсутність ефективних механізмів страхування від військових ризиків було великою перешкодою для залучення приватного капіталу, необхідного для відбудови України після війни. Новий закон має на меті вирішити цю проблему.
  • Страхування міжнародними організаціями: Наразі різні типи страхування від воєнних ризиків пропонуються міжнародним приватним інвесторам національними експортно-кредитними агентствами та спеціалізованими організаціями. Уряд України також очікує на створення фонду страхування ризиків нерухомості Європейським банком реконструкції та розвитку.
  • Відновлення можливостей внутрішнього ЕКА: До цього закону ЕКА не могло надавати послуги внутрішнього інвестиційного страхування. За даними Державної служби статистики України, у 2021 році 69% усіх капіталовкладень були зроблені за рахунок власних коштів підприємств та організацій. Цей закон відновлює здатність ЕКА страхувати інвестиції в Україні, у тому числі проти військових ризиків.
  • Сприяння експортно-орієнтованим компаніям: Закон не змінює основної мети ЕКА, яка полягає у сприянні експорту українських товарів, робіт та послуг на глобальні ринки. Акцент робиться на страхуванні інвестицій у експортно-орієнтовані компанії. Міністерство економіки очікує, що ця ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни.

"Одним з обмежень для залучення приватних інвестицій в українську економіку під час війни є відсутність дієвих механізмів страхування воєнних ризиків. А без залучення приватного капіталу неможлива повноцінна масштабна повоєнна відбудова України. Прийнятий Верховною Радою Закон фактично відновлює справедливість. Він спрямований на розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування інвестицій в Україні", — прокоментувала ухвалення законопроєкту перша віцепрем'єр-міністерка України - міністерка економіки України Юлія Свириденко.

У червні цього року повідомлялось, що Міністерство економіки домовилось із міжнародними партнерами про початок роботи над створенням Програми гарантій відновлення України (Ukraine Recovery Guarantee Facility), що сприятиме забезпеченню страхування приватного сектора від воєнних ризиків.   | Форіншурер