В Україні приймуть закон про компенсацію пошкодження чи знищення авто внаслідок війни


В Україні зУ Верховній раді України в квітні зареєстровано законопроєкт №11147 про компенсацію за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України.

«Проект Закону спрямований на врегулювання питання виплати компенсації за пошкоджені або знищені транспортні засоби внаслідок збройної агресії рф проти України», йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Сьогодні в Україні працює програма «єВідновлення», завдяки якій громадяни України отримують компенсацію за пошкоджене та знищене під час війни житло. Разом з тим, власники автомобільних транспортних засобів, які було пошкоджено або знищено у зв’язку із російською збройною агресією, досі не отримують відповідної компенсація.

Проект Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації проти України» (далі – проект Закону) розроблено з метою визначення правових та організаційних засад надання державою компенсації за пошкодження та знищення автомобільних транспортних засобів внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією росії проти України з дня набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Цілі і завдання прийняття законопроекту

Проект Закону спрямований на врегулювання питання виплати компенсації за пошкоджені або знищені транспортні засоби внаслідок збройної агресії росії проти України.

Загальна характеристика та основні положення законопроекту

Проектом Закону пропонується запровадити надання компенсації за пошкоджені та знищені автомобільні транспортні засоби фізичним/юридичним особам та їхнім спадкоємцям/правонаступникам. Крім того, проектом Закону визначається спосіб отримання компенсації, врегульовується механізм подання і розгляду заяви про надання такої компенсації та визначаються джерела фінансування такої компенсації.

Правові аспекти

Основними актами законодавства у даній сфері правовідносин є Конституція України, Цивільний кодекс України, Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Росії проти України», Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», Закон України «Про публічні електронні реєстри», Закон України «Про електронні довірчі послуги», Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг», Закон України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах», Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантіїїх соціального захисту».  | Форіншурер