Moody’s дає стабільний прогноз щодо сектору страхових брокерів на 2024 рік


Moody’s дає стабільний прогноз щодо сектору страхових брокерів на 2024 рікMoody’s дає стабільний прогноз для сектору страхових брокерів на 2024 рік, який підкріплюється конструктивним глобальним економічним зростанням, сприятливим середовищем для страхових тарифів комерційної власності та нещасних випадків і стабільною маржею EBITDA.

Згідно зі звітом Moody's, зростання ВВП для економік країн G20 стабілізується на дещо нижчому рівні в 2024 році порівняно з 2022 і 2023 роками, оскільки світова економіка переходить до постпандемічної рівноваги.

Прогноз передбачає поступове зниження зростання ВВП США з 2,5% у 2023 році до 2,1% у 2024 році та 1,8% у 2025 році, оскільки споживчі витрати та зростання заробітної плати сповільнюються.

Експерти також очікують, що безробіття в США зросте в середньому до 3,9% у 2024 році з 3,6% у 2023 році, і що Федеральна резервна система США знизить ставку федеральних фондів загалом на 100 базисних пунктів протягом 2024 року до 4,25-4,5%.

Прогнозується, що ВВП ЄС поступово зросте з 0,5% у 2023 році до 0,8% у 2024 році та 1,6% у 2025 році, що відображатиме зростання реальної заробітної плати, зниження інфляції, зниження процентних ставок та покращення умов кредитування.

За даними Moody’s, Європейський центральний банк, ймовірно, також почне знижувати ставки в 2024 році. Крім того, геополітичні ризики та інфляція залишаються потенційними загрозами для прогнозів цього року.

Сприятливі страхові тарифи у секторі страхування майна, подальше зростання страхових ризиків, міцне утримання клієнтів і створення нового бізнесу також сприятимуть органічному зростанню доходу страховиків та страхових брокерів у 2024 році.

У 2024 році EBITDA брокерів також залишиться на стабільному рівні завдяки значному органічному зростанню доходів і контролю за витратами.

«Брокери підтримуватимуть стабільну рентабельність EBITDA до 2024 року та надалі завдяки значному органічному зростанню доходу. Покриття для брокерів інвестиційного та спекулятивного класів дещо знизилося за останні пару років через вищі ринкові процентні ставки», – зазначає Moody’s.

Звіт також показав, що вищі витрати на запозичення та стабільно високі мультиплікатори купівлі сповільнять темпи M&A-придбань. Аналітики заявили, що незважаючи на уповільнення транзакційної активності, страхові брокери продовжуватимуть створювати стратегічні платформи та здійснювати нові придбання дрібних конкурентів, щоб покращити свої продуктові можливості, географічне охоплення та економію за рахунок масштабу.

Іншим фактором, який сприяє стабільному прогнозу на 2024 рік, є те, що страхові брокери вийшли на боргові ринки на початку року та збільшили строки погашення своїх кредитів.

Сукупна заборгованість страхових брокерів зросла за останнє десятиліття до приблизно 125 мільярдів доларів (станом на березень 2024 року). Брокери мали вільний доступ до боргових ринків через останні роки зростання ставок казначейства та коливання кредитних спредів. «Вищі кредитні ставки, частково компенсовані зменшенням кредитних спредів, призвели до дещо вищих, але керованих витрат на запозичення в середньому. Більшість страхових брокерів рефінансували свій борг і продовжили термін погашення до 2027 року і далі».

Згідно зі звітом, регулярні інвестиції страхових брокерів у технології, дані, аналітику та кібербезпеку, які в основному використовуються для підвищення якості та ефективності їх операцій, зокрема взаємодії з покупцями страхового покриття та страховиками, залишатимуться в центрі уваги у 2024 році.

Більшість із них інвестують у цифровізацію, машинне навчання та робототехніку, а також активно використовують хмарні технології, щоб покращити якість даних і доступність.

Із зростанням комерціалізації генеративного штучного інтелекту, пояснили в Moody’s, брокери досліджують його потенціал для підвищення операційної ефективності. Аналітики заявили, що перші користувачі можуть отримати конкурентну перевагу, якщо ці процеси будуть глибоко інтегровані в практику управління ризиками.

Серед цих практик управління кіберризиками є пріоритетом для команд менеджменту для захисту як існуючих, так і нових бізнесів.  | Форіншурер