Нацбанк уточнив порядок здійснення тимчасової адміністрації та ознак ризикової діяльності страховиків в Україні


Нацбанк уточнив порядок здійснення тимчасової адміністрації та ознак ризикової діяльності страховиківНаціональний банк уточнив низку своїх нормативно-правових актів стосовно здійснення тимчасової адміністрації страховиків і небанківських фінансових установ та застосування коригувальних заходів, заходів раннього втручання, заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг та страхування.

1. Зміни до Положення про порядок призначення, здійснення та припинення тимчасової адміністрації страховика передбачають:

  • окрему процедуру співбесіди кандидата тимчасового адміністратора страховика/ кредитної спілки з Комітетом з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг;
  • розширення переліку інформації для врахування Національним банком під час встановлення факту наявності в страховика зобов’язань за укладеними договорами страхування;
  • уточнення порядку дострокового припинення повноважень тимчасового адміністратора;
  • обов’язок тимчасового адміністратора повідомляти Національний банк про неможливість виконання своїх функцій тощо.

2. Змінами до Положення про сертифікацію осіб на право здійснення тимчасової адміністрації фінансової установи розширено перелік підстав для анулювання сертифіката на право здійснення тимчасової адміністрації.

3. Зміни до Положення про застосування Національним банком України коригувальних заходів, заходів раннього втручання, заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках фінансових послуг стосуються:

  • розширення переліку ознак ризикової діяльності щодо страховиків;
  • врегулювання порядку застосування штрафу за порушення законодавства у сфері законодавства України про рекламу на ринках фінансових послуг.

4. Положення про анулювання ліцензії на провадження діяльності з надання страхових послуг у період дії воєнного стану визнано таким, що втратило чинність.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління Національного банку України від 19 березня 2024 року №34, яка набрала чинності з 21 березня 2024 року.

Як проходить процесс введення та здійснення тимчасової адміністрації в страховій компанії?

Національний банк України виявляє значні фінансові проблеми або порушення нормативних актів у страховій компанії. Це може включати як неплатоспроможність, проблеми з ліквідністю або недотримання правових вимог. На підставі виявлених питань Регулятор приймає рішення про введення до страховика тимчасової адміністрації. Зазвичай таке рішення приймається з метою запобігання подальшому погіршенню фінансового стану страховика та захисту інтересів страхувальників.

НБУ призначає тимчасового адміністратора (або групу) для управління страховиком на період дії тимчасової адміністрації. Таким адміністратором може бути фізична або юридична особа, яка має досвід управління страхуванням і фінансами.

Тимчасовий адміністратор проводить оцінку фінансового стану страховика, діяльності та практики управління. На основі цієї оцінки адміністратор вживає заходів для стабілізації страховика, які можуть включати операції з реструктуризації, покращення фінансового менеджменту та вирішення питань відповідності. Пріоритетом під час дії тимчасової адміністрації є забезпечення захисту інтересів страхувальників. Тимчасовий адміністратор може вжити заходів для забезпечення того, щоб претензії продовжували виплачуватися та щоб страхове покриття залишалося в силі.

Залежно від висновків і фінансового стану страховика, тимчасовий адміністратор розробляє та реалізує план урегулювання або відновлення страховика. Це може включати реструктуризацію, пошук нових інвестицій, злиття з іншою страховою компанією або, якщо відновлення неможливе, продовження ліквідації.

Після стабілізації страховика та вирішення проблем, які призвели до тимчасової адміністрації, регуляторний орган може прийняти рішення про припинення тимчасової адміністрації. Потім страховик повертається під його управління, або він може продовжувати працювати під новим власником чи управлінням, залежно від плану врегулювання.

Це теоретично, а на практиці на ринку за останні 10 років не було жодного прикладу успішно введенної тимчасової адміністрації, яка б допомогла оздоровити страховика чи знайти нові інвестиції.  | Форіншурер