Вартість страхування Зелена картка в Україні в 2024 році зросла на 12%, ціна поліса на 1 рік +42%


Вартість полісу "Зелена картка" в УкраїніМоторне (транспортне) страхове бюро України з 15 березня 2024 року збільшило вартість короткострокових полісів страхування "Зелена картка" для тих, хто виїжджає за кордон, на 12%, поліс на 1 рік подорожчав в 1,42 рази. Попереднє зростання було у грудні минулого року.

Причиною подорожчання стало зростання курсу доллара та євро на українському валютному ринку - з 15 березня НБУ скоригував офіційний курс гривні до долара США на рівні 38,68 грн/$, курс євро на рівні 42,28 грн. з урахуванням зміни фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара до інших валют. Пізніше, 20 березня 2024 року офіційний курс гривні встановлено 39,1338 грн/$, курс євро 42,46 грн. Валютний ринок відреагував зростанням курсів доллара та євро. МТСБУ теж перерахувало вартість полісів міжнародного страхування.

Зокрема, для легкових автомобілів вартість складає на 15 днів - 1120 грн (раніше 1002 грн), на 1 місяць - 1783 грн (раніше 1595 грн), на 3 місяці - 4812 грн (раніше 3789 грн), на 1 рік - 12446 грн (раніше 8769 грн).

Тобто короткострокові поліси зеленої картки зросли на 12%, а річний поліс зріс на майже 42%. Основними факторами, які спричинили перегляд вартості тарифів, МТСБУ назвало зростання суми середньої страхової виплати, збільшення кількості вимог за наслідками страхових випадків з вини українських водіїв за кордоном, зміну структури страхового портфелю за типами транспортних засобів (зросла частка легкових транспортних засобів). А також те, що клієнти частіше укладають тривалі договори страхування.

Більшість українських водіїв стали перебувати за кордоном довший період. Як наслідок, вони частіше оформлюють довготривалі договори страхування. Якщо раніше більшість договорів страхування “Зелена картка” укладалися терміном на 15 днів, то зараз спостерігається зростання питомої ваги договорів з терміном дії 12 місяців. Тому МТСБУ суттєво підвищило вартість полісів саме для цієї категорії водіїв, які через війну були вимушені виїхати за кордон.

Ціна зеленої картки з дією на території країн - членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена картка" (крім Росії та Білорусії)

Ціна зеленої картки з дією на території країн - членів міжнародної системи автомобільного страхування "Зелена картка" (крім Росії та Білорусії

Вартість полісів для поїздок до Азербайджану та Молдови для легкових автомобілів на 15 днів становитиме 740 грн, на один місяць – 1089 грн, на півроку – 2496 грн, на рік – 3554 грн.

Ціна зеленої картки з дією на території країн – Азербайджан, Молдова

Ціна зеленої картки з дією на території країн – Азербайджан, Молдова

За 2023 рік розмір середньої суми страхового відшкодування за договорами “Зелена картка” зріс на 20% та досягнув 3085,61 євро. У 2022 році цей показник нараховував 2562,92 євро. Така ситуація зумовлена також й впливом інфляційних чинників у країнах-членах міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка», а саме загальним здорожченням вартості деталей транспортних засобів та ремонтних робіт. В окремих країнах зростання розміру середнього збитку за наслідками ДТП з вини українських водіїв склало від 16% до 69%.

Різке зростання кількості українських транспортних засобів за кордоном, а також збільшення терміну їх перебування, спричинило зростання кількості ДТП за їх участю. Наслідком цього є стрімкий ріст числа вимог від постраждалих в таких ДТП, які адресуються до українських страховиків за договорами «Зелена картка».

До повномасштабного вторгнення кількість врегульованих вимог від іноземних кермувальників, які постраждали у ДТП з вини українських водіїв, становила в середньому 5500 випадків на рік, у 2022 році цей показник зріс на 45% та склав 7 693 вимоги. В підсумку 2023 року загальна кількість таких вимог зросла ще на 96% та становила 15 122 вимоги. Частота настання страхових випадків зросла на 25%.

Поліси "Зелена картка" реалізують із 2009 року двох видів: уся Європа, Молдова. Також із 1 січня 2016 року українські поліси "Зелена картка" почали діяти на території Азербайджану. Поліси продаються для поїздок за кордон, крім Росії та Білорусії.

Розміри єдиних страхових платежів за договорами міжнародного страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів встановлені постановою Кабінету Міністрів від 6 січня 2005 року та визначені в євро.  | Форіншурер