Зміна клімату матиме більший вплив на економічні та страхові збитки в майбутньому


Глобальні страхові збитки від стихійних лихЗміна клімату матиме більший вплив на економічні та страхові збитки в майбутньому. Згідно з звіту Swiss Re, в яком у проаналізовано 36 країн, Філіппіни та США є найбільш економічно вразливими країнами, де, ймовірно, посилюються ризики природних катастроф через зміну клімату.

Глобальні економічні збитки від стихійних лих щорічно становлять понад 200 мільярдів доларів. Втрати від сильних гроз стабільно збільшувалися на 7% щорічно протягом останніх 30 років. 2023 рік відзначає зростання майже на 90% порівняно з попереднім середнім показником за 5 років (32 мільярди доларів) і більш ніж удвічі перевищує середній показник за попередні 10 років (27 мільярдів доларів). США особливо схильні до SCS через своє географічне розташування.

«Зміна клімату призводить до більш серйозних погодних явищ, які завдають значних збитків економікам країн. Зменшення ризику через адаптацію сприяє страхуванню», - каже Жером Жан Гегелі, головний економіст групи Swiss Re. - «Страхова індустрія готова відігравати важливу роль, інвестуючи в адаптацію, безпосередньо як довгостроковий інвестор і опосередковано через андеррайтинг проектів, що сприяють зміні клімату, і обмін знаннями про ризики. Чим точніше оцінюються ризики зміни клімату, тим більше шансів, що необхідно інвестиції дійсно будуть зроблені».

Ґрунтуючись на висновках Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC), Swiss Re Institute аналізує, де небезпека може посилитися, і пропонує власні оцінки економічних втрат. Це дає уявлення про можливі прямі економічні наслідки, якщо природні катастрофи, пов’язані з погодою, посиляться через зміну клімату.

Із щорічними економічними втратами в розмірі 3% ВВП станом на сьогодні Філіппіни найбільше страждають від чотирьох погодних небезпек з усіх 36 країн, а також піддаються високій ймовірності посилення небезпеки.

США займають друге місце за ризиком. У 97 мільярдів доларів (0,38% ВВП) станом на сьогодні країна зазнає найвищих економічних втрат в абсолютному вираженні від погодних явищ у всьому світі та в той же час середня ймовірність того, що небезпека посилиться.

Загалом, країни зі значним недострахуванням та де впровадження заходів з пом’якшення збитків та адаптації відстають від темпів економічного зростання, піддаються найбільшому фінансовому ризику через посилення небезпеки. Згідно зі звітом, найбільш уразливими є азіатські економіки, що швидко розвиваються, такі як Таїланд, Китай, Індія та Філіппіни.

Незважаючи на те, що прогнозується посилення ризику повеней у всьому світі, головною причиною великих економічних втрат, пов’язаних із погодою, у США, а також у Східній та Південно-Східній Азії, є тропічні циклони. Сьогодні в абсолютному вираженні економічні втрати від погодних явищ у США є найвищими у світі, здебільшого викликаними тропічними циклонами (ураганами). Сильні грози також спричиняють велику частку економічних втрат.

Першим кроком до скорочення втрат є зменшення потенціалу втрат за допомогою адаптаційних заходів. Приклади адаптаційних заходів включають дотримання будівельних норм, посилення захисту від повеней, водночас спостереження за поселеннями в районах, схильних до природних небезпек. Зрештою, втрати як частка ВВП кожної країни залежатимуть від майбутньої адаптації, зменшення втрат і запобігання.  | Форіншурер