В Україні набув чинності Закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків


В Україні набув чинності Закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків1 січня 2024 року набув чинності Закон України про страхування інвестицій від воєнних ризиків через Експортно-кредитне агентство (ЕКА). 23 грудня закон №3497-IX “Про внесення змін до Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків” було опубліковано в газеті “Голос України”.

Ухвалення законодавчого акта дасть змогу Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати та перестраховувати інвестиції як міжнародних, так і українських компаній ще до закінчення воєнного стану. Український бізнес, який орієнтований на експорт, матиме можливість користуватись інструментами страхування воєнних ризиків.

Закон спрямований на розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування інвестицій в Україні (як іноземних, так і вітчизняних інвесторів), зокрема від воєнних ризиків. Відтепер і український внутрішній інвестор отримає можливість скористатись національним механізмом страхування немайнових воєнних та політичних ризиків.

Законодавча норма не змінює мети діяльності українського Експортно-кредитного агентства, а це стимулювання розвитку експорту товарів, робіт і послуг українського походження на світові ринки. Тож йдеться про страхування інвестицій саме в експортно орієнтовані підприємства.

У Мінекономіки передбачають, що ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни. Адже страховий поліс ЕКА вже внесений Національним банком до переліку прийнятного забезпечення за позиками.

Нагадаємо, що Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків», ініційований зокрема, народними депутатами України - членами Комітету з питань економічного розвитку.

«Державне Експортно-кредитне агентство отримало право страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Раніше таку послугу в Україні могли отримати іноземні компанії через міжнародні фінансові організації MIGA і DFC. Українські компанії такої можливості не мали», прокоментував прийнятий Закон України Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, як головний автор законопроекту.

Варто відзначити, що повноцінно механізм страхування воєнних ризиків через ЕКА запрацює лише після затвердження Урядом підзаконних нормативних актів і докапіталізації ЕКА. Ця робота з огляду на війну й потребу інвесторів та промисловців буде проведена вчасно.

Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків» набуває чинності з 1 січня 2024 року.

Впровадження страхування інвестицій від воєнних ризиків є частиною Плану відновлення переробної промисловості.

Як повідомляв Форіншурер, український парламент ухвалив Законопроект №9015, який вносить зміни до чинного закону "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності", зосереджуючись на страхуванні інвестицій в Україні від воєнних ризиків. Цей закон, який набирає чинності 1 січня 2024 року, спрямований на залучення нових інвестицій в економіку України, пропонуючи захист від втрат через військові дії. Закон конкретно змінює існуючі правила, дозволяючи Експортно-кредитному агентству страхувати внутрішні інвестиції, у тому числі в сценаріях, пов'язаних з військовими операціями та відновленням після війни.  | Форіншурер