Глобальні трифи на перестрахування продовжать зростання в 2024 році


Глобальні трифи на перестрахування продовжать зростання в 2024 роціS&P Global підвищило свою оцінку глобального сектору перестрахування з негативної на стабільну через вищі тарифи перестрахування та зростання прибутку від інвестицій, тоді як Moody's залишило свій прогноз для сектора стабільним, йдеться в огляді Beinsure Media.

Згідно з новим звітом Fitch Ratings, підвищення тарифів перестрахування для майнових катастроф, ймовірно, сповільниться в середньому до рівня нижче 10%, коли договори будуть поновлені в січні 2024 року, хоча базова прибутковість для сектора все ще буде покращуватися протягом року. Пандемія COVID-19, війна, інфляція та природні катастрофи, спричинені зміною клімату, спричинили підвищення вартості перестрахування в останні роки, кажуть аналітики.

Традиційні перестраховики мають більший інтерес до майнових ризиків, і вибірковий приплив капіталу від альтернативних постачальників доповнить пропозицію перестрахового покриття катастрофічних ризиків. Це має призвести до меншого тиску на підвищення цін, ніж під час поновлення в січні 2023 року.

За словами брокера Gallagher Re, тарифи перестрахування майна на випадок катастрофи в США зросли на 50% після поновлення у липні, а такі штати, як Каліфорнія та Флорида, дедалі більше страждають від лісових пожеж і ураганів.

Підвищення цін і покращення умов у 2023 році та меншою мірою у 2024 році продовжуватимуть підтримувати маржу андерайтингу. За словами аналітиків агенції Fitch, якщо нормалізувати основні збитки, "ми очікуємо, що маржа досягне піку в 2024 році. Інвестиційний дохід продовжуватиме збільшувати прибуток, оскільки прибутковість реінвестування все ще перевищує середню прибутковість портфеля".

S&P Global у своїй записці вказала на зростання тарифів та жорсткі умови, коли договори перестрахування були оновлені протягом 2023 року. Це призвело до найскладнішого ринку за десятиліття в деяких сферах бізнесу.

Fitch оновило свій глобальний прогноз щодо перестрахування та очікує, що комбінований коефіцієнт за календарний рік покращиться на 5,5 пп в 2023 році через зменшення перестрахового покриття збитків від катастроф.

Однак аналітики прогнозують, що загальний коефіцієнт збиткловості збільшиться приблизно на 2 пп в 2024 році, оскільки повернення більшої кількості великих стихійних лих підштовхне цей коефіцієнт до зростання, хоча маржа андеррайтингу, за винятком збитків від катастроф, має незначно покращитися.

Тарифи на перестрахування, ймовірно, продовжуватимуть зростати в усіх сферах діяльності наступного року, згідно з опитуванням Moody's про глобальних покупців перестрахування майна та від нещасних випадків, частково через інфляцію збитків.

Аналітики S&P Global і Moody's очікують подальшого зростання тарифів у 2024 році після того, як перестраховики взяли на себе основний тягар збитків від катастроф в останні роки.

Moody's стверджує, що здорові баланси також підтверджують його стабільний погляд на перестраховиків, хоча зазначається, що перестраховики залишаються вразливими до великих збитків від катастроф. Страхові збитки, спричинені природними катастрофами, зросли до 50 мільярдів доларів у першій половині 2023 року, що є другим найвищим показником з 2011 року, повідомив перестраховик Swiss Re.

S&P Global додала, що такі виклики, як часті стихійні лиха, зростання вартості капіталу, нестабільність фінансових ринків і ризик інфляції, залишаються.

Fitch прогнозує покращення базової прибутковості глобального сектору перестрахування у 2024 році та зберігає свій прогноз покращення фундаментального сектора. Рейтингове агентство також відзначило, що страхові відшкодування від стихійних лих, ймовірно, знову перевищать 100 мільярдів доларів у 2023 році, однак глобальні перестраховики постраждали набагато менше, ніж у 2022 році.

Обговорені точки прив’язки для перестрахового покриття є вищими, а сукупні покриття менш доступними, що означає, що перестраховики несуть меншу частку відшкодувань у разі стихійних лих середнього розміру, а цеденти – більшу частку, повідомляє Fitch. Аналітики зазначили, що не очікують, що це суттєво зміниться у 2024 році, оскільки апетити перестраховиків до нижчих рівнів ризику майнових катастроф залишаються обмеженими.  | Форіншурер / Beinsure