МТСБУ презентувало оцінку діяльності страховиків та якості врегулювання за 3К2023


МТСБУ презентувало оцінку діяльності страховиків та якості врегулювання за 3К2023Згідно оприлюдненого МТСБУ «світлофору» за 3-й квартал 2023 року, 16 страховиків з 35 членів бюро мають «зелені» (найвищі) індикатори оцінок за всіма показниками. Лише три страхові компанії отримали «червоне світло» за показником «Якість врегулювання збитків», йдеться у звіті МТСБУ.

Згідно зі статистикою МТСБУ за 3й квартал 2023 року учасниками ринку було оформлено понад 2,1 млн полісів ОСЦПВ, за якими зібрано сумарно майже 2,5 млрд грн страхових платежів. За підсумками січня-вересня 2023 року сума страхових платежів з автоцивілки склала 6,3 млрд. грн. (+27,1% до показників відповідного періоду 2022 р. та +19,7% до 2021 р.).

Страховиками було укладено понад 5,7 млн. договорів ОСЦПВ. Показник зріс на 9,3% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, коли росія розпочала повномасштабну збройну агресію проти України. Проте він все ще залишається на 15,7% нижчим, ніж за перші три квартали «довоєнного» 2021 року.

Страхові компанії врегулювали шляхом здійснення страхових виплат 92,5 тис. вимог (на 11,8% більше ніж зв відповідний період 2022 р. та на 26,6% менше 2021 р.) та сплатили постраждалим в ДТП понад 2,7 млрд. грн. (+36,1% та +5,1% відповідно). Впродовж липня – вересня учасниками ринку було врегульовано шляхом виплати страхового відшкодування понад 30,4 тис. вимог постраждалих.

За показником «Загальна оцінка показників діяльності» в жодної компанії немає незадовільних «червоних» оцінок, і лише дві позначені жовтим світлом. За показником «Рівень скарг від потерпілих та страхувальників» лише один страховик отримав жовтий індикатор та один червоний.

Оцінки діяльності страховиків-членів МТСБУ за 3 квартал 2023 року

Оцінки діяльності страховиків-членів МТСБУ за 3 квартал 2023 року

Щокварталу МТСБУ (Моторно-транспортне страхове бюро України) публікує таблицю з оцінкою результатів діяльності всіх страхових компаній – членів МТСБУ. На підставі даних показників, клієнти можуть оцінити ступінь та можливість ризику, під час укладання договору страхування. Також дані показники добре характеризують стан справ у тій чи іншій страховій компанії.

Показники страхових компаній у рейтингу представлені не в цифровому форматі, а колірними індикаторами. Зелений колір означає відмінно, жовтий – хорошу оцінку, а червоний – незадовільно.

Моторно-транспортне страхове бюро України є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Також МТСБУ є регулятором діяльності страховиків.

Здійснювати обов'язкове страхування відповідальності власників наземного транспорту можуть тільки страхові компанії, члени МТСБУ, що мають відповідну ліцензію. Наразі членами МТСБУ є 35 страхових компаній України.  | Форіншурер