Глобальна активність M&A в світі у 3 кварталі 2023 року зросла на 16%


Глобальні злиття та поглинання показали значне зростання протягом третього кварталу 2023 року, згідно з дослідженням завершених угод компанії WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM).

Глобальний обсяг M&A зріс на 16% із 151 угодою на суму понад 100 мільйонів доларів, яка була завершена протягом липня-вересня, що робить цей квартал найактивнішим у цьому році.

Але, незважаючи на цей останній сплеск угод, обсяги великих угод M&A на суму понад 1 мільярд доларів продовжували стабільно скорочуватися, що почалося в 2021 році: протягом липня – вересня 2023 року було укладено 32 угоди.

За аналогічні квартали 2022 і 2021 років було укладено 50 і 67 великих угод відповідно.

- "Зростання процентних ставок, що призводить до вищих витрат на фінансування, посилення антимонопольного контролю та більш обережне ставлення з боку кредиторів спонукають до повільного темпу більших, складніших угод", каже Яна Мерсеро, голова відділу корпоративного консалтингу з питань злиття та поглинання WTW.

Нещодавнє відновлення обсягів угод у регіонах вказує на відкладений попит, і очікується, що активність M&A покращиться, оскільки учасники угод вступають у останній і найактивніший квартал року.

Дані також демонструють, що макроекономічний тиск вплинув на виконання угод. Виходячи з показників ціни акцій, покупці були нижчими за ширший ринок на -8,7 пп для угод, укладених у період з липня по вересень 2023 року.

Загалом ці статистичні дані показують, що це найгірший квартальний результат з початку дослідження в 2008 році.

Крім того, Азіатсько-Тихоокеанський регіон продовжує залишатися єдиним регіоном, який перевершує свій регіональний індекс, оскільки 9-й квартал поспіль покупці в регіоні перевершують свій індекс із позитивною продуктивністю на +7,6 пп, із 35 закритими угодами в третьому кварталі 2023 року.

Крім того, покупці як з Північної Америки, так і з Європи також спостерігали подібне зростання активності угод. Покупці з Північної Америки уклали 77 M&A угод протягом липня-вересня цього року, що на 12% більше, ніж у другому кварталі. У той час як покупці з Європи уклали 32 угоди в останньому кварталі, що більше ніж у першому та другому кварталах цього року.

На відміну від Азіатсько-Тихоокеанського регіону, покупці в Північній Америці та Європі продемонстрували нижчі показники своїх регіональних індексів на -10,3 пп та -3,4 пп відповідно.

Однак, за винятком секторів енергетики та промисловості, де угоди злиття та поглинання зафіксували незначно позитивні показники на +1,5 п.п. і +1,9 п.п. відповідно порівняно з неаквайерами на їхніх ринках за рік до сьогоднішнього дня, усі інші галузі, включаючи високі технології (-18,5 п.п.) і фінансові послуги (-7,2 п.п.) показали нижчі результати.

З огляду на те, що активність у злиттях і поглинаннях, як очікується, прискориться, компанії повинні бути готові визначити правильні цілі, як вони вписуються в свій бізнес, орієнтуватися в прискорених процесах належної перевірки, керованих жорсткими термінами, і, перш за все, забезпечити інтеграцію потрібних людей для максимізації M&A угод.  | Форіншурер / Beinsure