Землетрус в Японії може спричинити страхові збитки $130-150 млрд. Оцінка Swiss Re


Великий землетрус Канто Через 100 років після Великого землетрусу в Канто Японія є світовим лідером у застосуванні суворих будівельних норм і заходів щодо пом’якшення наслідків стихійного лиха.

Проте райони країни з дуже густим населенням створюють сьогодні великий потенціал для величезних втрат. За оцінками Swiss Re, залежно від місця розташування один землетрус може спричинити страхові збитки в розмірі 130-150 мільярдів доларів.

  • Великий землетрус в Канто досі залишається найстрашнішим стихійним лихом Японії: у 1923 році загинули понад 105 тис. людей, а економічні втрати становили близько третини ВВП країни.
  • Незважаючи на надзвичайне покращення структурної стійкості будівель, сейсмічний ризик у Японії все ще надзвичайно високий.
  • Сьогодні висока концентрація населення та багатства в регіоні Токіо означає, що серйозний землетрус може спричинити страхові збитки в розмірі приблизно 130-150 мільярдів доларів.

Великий землетрус Канто в Японії у вересні 100 років тому забрав близько 105 тис життів, що є найбільшою втратою людських життів від будь-якого землетрусу в Японії в історії.

Основною причиною загиблих стали пожежі та поштовхи після землетрусу. Він зареєстрував момент магнітуди 7,9 з епіцентром поблизу південного регіону Канто, який тоді вже був густонаселеним районом.

Економічні втрати були оцінені як еквівалентні 30% валового внутрішнього продукту (ВВП) Японії 1923 року.

Ця катастрофа спровокувала розвиток сильної культури запобігання ризикам і готовності до них в Японії: це обов’язково так, враховуючи високу ймовірність подальших сильних землетрусів у цій країні. Однак, незважаючи на суворі будівельні норми та інші заходи, землетруси в Японії все одно можуть спричинити приголомшливі втрати.

Наприклад, економічні збитки від землетрусу магнітудою 7,3 під Токійським столичним районом можуть становити майже 1 трильйон доларів за сьогоднішніми цінами – і Swiss Re оцінює, що пов’язані з цим застраховані збитки можуть майже вдвічі перевищувати середньорічний збиток від усіх природних катаклізмів у всьому світі за останні 10 років.

Японія є однією з найбільш сейсмонебезпечних країн світу. З 1950 року вона постраждала від чотирьох великих землетрусів магнітудою 8 і більше та 148 землетрусів середньої величини магнітудою 5-7. Рада з ліквідації наслідків стихійних лих Токіо оцінює до 6% ймовірності повторного землетрусу магнітудою 7,9, який вразить місто протягом наступних 30 років.

Свідченням цих високих стандартів є те, що землетрус і цунамі в Тохоку магнітудою 9 у 2011 році призвели до відносно низьких втрат людей, незважаючи на те, що землетрус був найсильнішим за всю історію Японії та четвертим за потужністю в світі.

Незважаючи на те, що вона вразила відносно сільський регіон, економічні збитки перевищили 280 мільярдів доларів (з урахуванням інфляції), що є найвищим показником серед усіх природних катастроф у світі з 1970 року. Подія також виявила вразливість, оскільки більшість смертей і приблизно третина економічних пошкодження були спричинені наступним цунамі, яке пробило запобіжні дамби, а не самим землетрусом.

Сьогодні висоту дамби було збільшено, щоб зробити готовність до пом’якшення наслідків вищою, ніж у 2011 році. Але в Японії все ще є значний відсоток будівель, побудованих до 1981 року, коли відбулося останнє велике оновлення будівельних норм.

Якщо потужний землетрус знову вразить регіон Канто сьогодні, людські жертви та економічні наслідки можуть бути величезними. Регіон дуже густонаселений і має високу концентрацію вартості активів. Тут проживає близько 39 мільйонів людей, що в чотири рази більше, ніж у 1920 році, і станом на 2019 рік виробляється 39,3% ВВП Японії.

У 2022 році столичний уряд Токіо підрахував, що землетрус потужністю 7,3 під містом – подія з очікуваною ймовірністю 70% протягом наступних 30 років – може забрати 6 тис. життів і знищити або серйозно пошкодити понад 190 тис. об’єктів.

Очікувані економічні втрати від прямих і непрямих збитків становитимуть 95,3 трильйона єн, або 940 мільярдів доларів в сьогоднішніх цінах, що приблизно в 3,5 рази перевищує типові загальні економічні втрати від усіх природних катаклізмів у світі за рік.

У Японії страхування ризику землетрусу розподіляється між державним і приватним секторами. Swiss Re оцінює відповідні страхові збитки галізі приблизно в 13,3-15,2 трильйонів єн, або 130-150 мільярдів доларів на сьогоднішній день: це найбільший збиток за один випадок у світовій страховій галузі.  | Форіншурер / Beinsure