Ураган «Ян», за оцінками Verisk, може призвести до збитків страхової галузі на $42-57 млрд


Ураган «Ян», за оцінками Verisk, може призвести до збитків страхової галузі на $42-57 млрдVerisk, що займається аналізом даних та оцінкою ризиків, підрахувала, що ураган «Ян» може призвести до збитків у сфері перестрахування від 42 до 57 мільярдів доларів.

Ця оцінка враховує збитки від вітру, штормового нагону та внутрішніх повеней від місць виходу на сушу Іана у Флориді та Південній Кароліні, хоча аналітики кажуть, що більшість застрахованих збитків буде спричинено вітром у Флориді.

Загалом очікується, що збиток від вітру в обох штатах становитиме від 38 до 51 мільярда доларів від загальної оцінки збитків, при цьому штормовий нагін становитиме від 3 до 5,5 мільярда доларів, а внутрішні повені – менше 1 мільярда доларів.

Однак слід зазначити, що оцінка Verisk не включає збитки, завдані Національній програмі страхування від повеней, і будь-які потенційні наслідки судових процесів або соціальної інфляції, які, якщо їх врахувати, можуть призвести до того, що загальні збитки застрахованої галузі перевищать 60 мільярдів доларів.

Очікується, що лише 1% загальних збитків у галузі страхування та перестрахування буде спричинено наслідками виходу Яна на берег у Південній Кароліні.

Оцінка галузевих збитків Verisk є значно вищою за деякі початкові оцінки інших фірм, таких як CoreLogic, яка встановила верхню межу збитків у 47 мільярдів доларів, тоді як рейтингове агентство Fitch було ще нижчим – 40 мільярдів доларів, а KBW – десь у межах 30 мільярдів доларів.

Але це збігається з останніми оцінками KCC, згідно з якими збитки страхового ринку від Яна становлять 63 мільярди доларів, а також результатами нещодавнього галузевого опитування, які свідчать про те, що більшість учасників галузі очікують, що збитки перевищать 50 мільярдів доларів.

Відповідно до аналізу Verisk, пошкодження від вітру різного ступеня спостерігалися в усіх районах, які постраждали від урагану Ян, але були більш серйозними в районах, де Ян вийшов на сушу на південному заході Флориди, і навколо них. Це варіювалося від значної втрати покриття дахів у житлових будинках до розриву мембран даху в комерційних структурах, а також значні пошкодження елементів будівельних компонентів та облицювання.

Штормовий сплеск також спричинив масові руйнування в населених пунктах уздовж західного узбережжя Флориди, де Ян вийшов на сушу, викликавши обвалення кількох рядів житлових будинків на березі моря, а в деяких випадках і зрушення будинків з фундаменту.

До оцінки Verisk включено збитки наземних житлових, комерційних і промислових об’єктів, а також автомобілів, пов’язаних із їх будівлею, вмістом і охопленням елементів часу, а цифри також відображають вплив інфляції на робочу силу та матеріали за останні два роки, а також як наслідки різкого попиту, коли велика кількість власників нерухомості прагнуть відновити одночасно.

28 вересня «Ян» офіційно обрушився на Кайо-Коста, штат Флорида, як ураган категорії 4 із максимальною швидкістю вітру 150 миль на годину, а потім повільно просунувся вглиб материка та пішов за північно-східним напрямком, який привів величезне око шторму завширшки 30 миль над Гаспарілла-Саунд і Пунта.  | Форіншурер