ЄБРР оптимістично дивиться на розвиток румунського та регіонального страхового ринку


ЄБРР оптимістично дивиться на розвиток румунського та регіонального страхового ринку після рекордних результатів у 2021 році болгарської страхової групи Euroins Insurance Group (EIG) та високими показниками її найбільшої компанії Euroins Romania Asigurare Reasigurare.

EIG є однією з найбільших незалежних страхових груп у Центральній, Східній та Південно-Східній Європі. Минулого року ЄБРР придбав міноритарну частку в групі, щоб підтримати розвиток і зростання свого румунського підрозділу, зобов’язавшись інвестувати 30 мільйонів євро шляхом збільшення капіталу. Еurohold, материнська компанія страхової групи, зобов’язалася зробити подальше вливання власного капіталу в розмірі 12 мільйонів євро.

«Мета інвестицій ЄБРР у ​​жовтні 2021 року полягала в підтримці стабілізації страхового сектора, одночасно забезпечуючи комфорт клієнтам, регуляторам і страховикам», — сказав Марк Девіс, регіональний директор ЄБРР у ​​Румунії та Болгарії.

Загальний обсяг премії EIG зріс на 50% до 700 мільйонів євро, чистий прибуток склав 40,4 мільйона євро, а загальні консолідовані активи зросли на 29% до 1,06 мільярда євро до кінця грудня. Двозначні темпи зростання, зафіксовані підрозділами EIG на основних ринках, очолили дочірні компанії в Румунії та Болгарії, де спостерігалося збільшення валової премії на 67% і 15%.

«ЄБРР дуже задоволений прогресом, досягнутим на EIG. Ми працюємо з ASF над розробкою нових правил для управління претензіями щодо транспортних засобів. Наша мета — допомогти створити більш справедливу систему для всіх залучених сторін, включаючи клієнтів, СТО та страхові компанії, сприяння інтересу великих світових страховиків і залучення капіталу в цей сектор», – сказав Марк Девіс, регіональний директор ЄБРР у ​​Румунії та Болгарії.

«Завдяки нашій присутності ми сподіваємося, що компанія запустить більше страхових проектів, що супроводжуватиметься покращенням фінансового становища та результатів. Ми як і раніше готові допомогти EIG стати найбільшою незалежною страховою групою в Південно-Східній Європі до кінця 2025 року, з широким портфелем продуктів загального страхування та страхування життя та понад 10 мільйонами клієнтів», – додав Марк Девіс.

Присутність ЄБРР також допоможе EIG створити цінність за рахунок покращеного корпоративного управління, включаючи призначення (за умови схвалення регуляторних органів) кандидата на посаду директора ЄБРР Прасуна Сінгхала, який має понад 15 років досвіду роботи у страховому секторі.

ЄБРР є великим інвестором як у Румунії, так і в Болгарії. На сьогоднішній день вона інвестувала майже 10 мільярдів євро в економіку Румунії через 488 проектів і понад 4,3 мільярда євро в 277 проектів у Болгарії.  | XPRIMM