АУБ просить припинити використання суддів у шахрайстві


Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко звернувся до Президента України Віктора Ющенка, Прем”єр-міністра України Віктора Януковича, Голови Верховної Ради України Олександра Мороза, Голови Верховного суду України Василя Онопенка та Першого віце-прем”єр-міністра, Голови Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств Миколи Азарова з приводу фактів порушення прав кредиторів та використання судових органів у рейдерському захопленні майна підприємств.

Причиною звернення став факт порушення прав одразу дев”яти банків-кредиторів (ЗАТ “Агробанк”, ЗАТ “Донгорбанк”, ЗАТ “БАНК НРБ”, ЗАТ “ОТП Банк”, ЗАТ “Банк Петрокомерц Україна”, ВАТ “Райффайзен Банк Аваль”, АБ “Банк регіонального розвитку”, АКБ “ТАС-Комерцбанк” та АКБ “Форум”), які було протизаконно позбавлено можливості повернути надані ВАТ “Агроекспорт” кредитні кошти, у тому числі за рахунок вартості заставленого майна ВАТ “Агроекспорт”.
Як зазначається у зверненні Президента АУБ: “Вважаємо подібний розвиток подій заздалегідь спланованою акцією, основною метою якої є безоплатне заволодіння майном ВАТ “Агроекспорт”, яке знаходилось в заставі у вказаних вище комерційних банків із одночасним позбавленням останніх будь-яких передбачених чинним законодавством можливостей повернення як наданих кредитних коштів, так і задоволення їх вимог шляхом реалізації заставного майна”.
Серед причин, з яких це стало можливим, в АУБ називають існуючі суттєві проблеми у судовій системі України, внаслідок чого використання суддів у рейдерських схемах набирає масового характеру.
АУБ застерігає, що подібні протиправні випадки несуть потенційну загрозу національній банківській системі, оскільки вони набули системного характеру. Якщо влада за таких умов і далі буде бездіяльна в питанні захисту прав кредиторів, власників та інвесторів, то це обов”язково дестабілізує економіку і фінансову систему країни, – попереджають банкіри.
В листі до керівників законодачої, виконавчої та судової влади Президент АУБ закликає здійснити об’єктивну та всебічну перевірку викладених фактів, вжити відповідних заходів щодо скасування прийнятих незаконних рішень та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до порушення законних прав та інтересів кредиторів.
Також в АУБ наголошують на законодавчих змінах з встановлення в Україні таких процедур, які б відповідали наступним принципам:
- беззаперечний захист прав кредиторів;
- обов’язковість виконання договірних відносин кредитором та боржником;
- невідворотність повернення боргу та виконання боргових зобов’язань;
- незалежність судової гілки влади.
Асоціація зі свого боку наголосила на готовності взяти участь у підготовці необхідних пропозицій комерційних банків щодо забезпечення прав кредиторів, власників та інвесторів та подання їх до Верховної Ради, Кабінету міністрів та Секретаріату Президента України.
Одночасно АУБ запропонувала керівникам всіх гілок влади провести спільну зустріч за участю керівників зазначених комерційних банків та Асоціації та обговорити подальші спільні дії та шляхи співпраці.  forINSURER.com