Vienna Insurance Group збільшила премії в 1К 2023 на 12,1% до 3,9 млрд євро


Vienna Insurance GroupVienna Insurance Group (VIG) збільшила премії, нараховані відповідно до МСФЗ 4, в першому кварталі 2023 року на 12,1% до 3871 млн євро. Незважаючи на численні економічні та геополітичні невизначеності, VIG залишається стриманим оптимізмом щодо 2023 року в цілому та все ще прагне до позитивних операційних показників.

Збільшення можна пояснити розвитком бізнесу на ринках ЦСЄ і початковою консолідацією придбаних компаній Aegon Group в Угорщині та Туреччині. Навіть без початкової консолідації цих компаній зростання премії становить 7,1%. Усі сегменти VIG (Австрія, Чеська Республіка, Польща, розширена ЦСЄ, спеціальні ринки) досягли збільшення премії.

"Макроекономічні зміни створюють для нас виклики, з якими ми можемо впоратися в основному за допомогою оперативних і стратегічних заходів. З огляду на всі ці виклики, ми отримуємо переваги від капіталізації, продуктів і каналів продажів. Поточний прогноз економічного зростання для нашого основного ринку є обнадійливими. Незважаючи на війну в Україні, економіки в регіоні ЦСЄ демонструють стійкість. Хоча ми спостерігаємо слабше економічне зростання в цьому регіоні, ми очікуємо, що у 2023 році в цілому зростання буде вищим, ніж у єврозоні", зазначила Elisabeth Stadler, CEO of Vienna Insurance Group.

Значне зростання премій на 2,1% до 1400 млн. євро в Австрії та на 7,1% до 624 млн. євро в Чеській Республіці в основному пов’язано зі зростанням страхування майна та страхування від нещасних випадків і медичного страхування.

У Польщі рушійними силами зростання були власні пошкодження, страхування майна та страхування від нещасних випадків, а також страховий бізнес із страхуванням життя. Польща повідомила про зростання премії на 14,6% до 386 мільйонів євро.

У розширеному сегменті ЦСЄ (Албанія, включаючи Косово, країни Балтії, Боснію і Герцеговину, Болгарію, Хорватію, Молдову, Північну Македонію, Румунію, Сербію, Словаччину, Україну та Угорщину) група збільшила премію на 16,5% до 1 038 мільйонів євро.

У сегменті спеціальних ринків (Німеччина, Ліхтенштейн, Грузія та Туреччина) зростання премії до 282 мільйонів євро припадає майже виключно на Турцію, завдяки початковій консолідації колишньої компанії Aegon Viennalife і збільшенню премій у існуючій компанії VIG Ray Sigorta. Зростання обсягу премій групи на 11,6% до 736 мільйонів євро пов’язано насамперед із продовженням значного розвитку премій у перестраховій компанії VIG Re.

Усі цифри та порівняння, наведені вище, як і раніше базуються на преміях, визнаних відповідно до МСФЗ 4. Починаючи з першої половини 2023 року, VIG Group вперше опублікує фінансові показники відповідно до МСФЗ 17/9.

Коефіцієнт платоспроможності Групи на кінець першого кварталу 2023 року становить 284% (включаючи перехідні заходи), залишаючись стабільним порівняно з показником у 280% на кінець 2022 року. Це ще раз підкреслює надзвичайну силу капіталу та стійкість VIG, підкреслила Група.

2023 фінансовий рік все ще супроводжується значною невизначеністю. Війна в Україні становить особливий виклик з огляду на те, що майбутній перебіг конфлікту все ще неможливо передбачити, а його наслідки продовжують відчувати всі сектори. Інфляція, яка залишається на високому рівні, також вплине на розвиток бізнесу в майбутньому. Падіння доходу в реальному вираженні, незважаючи на коригування інфляції, у деяких випадках може призвести до зниження попиту на страхове покриття серед споживачів.  | Форіншурер / Beinsure