З липня набирають чинності нові вимоги до переліку прийнятних активів страховиків


НБУНаближається граничний термін набуття чинності нових вимог до переліку прийнятних активів страховиків.

З липня 2023 року НБУ під час оцінки дотримання нормативів не враховуватиме менш ліквідні активи, як-от земельні ділянки, а для ризикових страховиків – житлову нерухомість. Для продовження роботи страховики мають своєчасно привести свою діяльність у відповідність до нових вимог.

Станом на 1 квітня 2023 року хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій порушували 9 страховиків (7 – станом на 1 січня 2023). Частка порушників нормативів у активах зросла до 1.5%.

Також НБУ актуалізував процедури нагляду за надавачами небанківських фінансових послуг. А саме оновлено: критерії оцінювання ступеня ризику діяльності учасників ринку; порядок здійснення контролю та строків надання інформації про зміни у структурі власності; процедури безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.

Учасникам небанківського фінансового ринку надалі потрібно вдосконалювати практику відповідального кредитування з дотриманням законодавства у сфері захисту прав споживачів. Розпочалося громадське обговорення змін до порядку інформування кредиторами споживачів про умови позик.

Також триває обговорення змін до порядку укладання кредитних договорів. Разом з тим, щоб не допустити надмірного зростання боргового навантаження на позичальників в умовах економічного спаду та війни, НБУ ініціював обмеження граничних розмірів процентних ставок для мікрокредитів.  | Форіншурер