Allianz залишить росію протягом 3-х місяців. «Альянс» та «Альянс життя» увійдуть до «Зетта страхування»


Allianz залишить росію протягом 3-х місяців. «Альянс» та «Альянс життя» увійдуть до «Зетта страхування»Страхова компанія Allianz перестане існувати у росії під власним ім'ям протягом трьох місяців. Про це повідомив генеральний директор компаній "Альянс" та "Альянс життя", а також радник "Зетта страхування" Ігор Фатьянов.

17 травня німецька страхова група Allianz закрила угоду з продажу контрольного пакету акцій (50,1%) російського бізнесу компанії "Інтерхолдинг", якій належить ТОВ "Зетта страхування" (раніше - СК "Цюріх"). Продаж російського підрозділу Allianz був узгоджений з материнською компанією ще 19 травня 2022 р., але узгодження всіх процесів із регулятором та іншими структурами зайняло майже рік.

«Альянс» та «Альянс життя» увійдуть до групи «Зетта страхування». Усі діючі договори продовжуватимуть діяти. Команди продовжать працювати у звичайному режимі, а команду «Зетта страхування» буде частково локалізовано в колишньому офісі Allianz.

Угода пройшла з дисконтом відповідно до загальних правил, уточнив Фатьянов, не розкривши абсолютних цифр. За правилами, продаж російського бізнесу іноземною компанією має отримати схвалення підкомісії урядової комісії з іноземних інвестицій. Для угод встановлені загальні умови.

Перше: «продавець» має направити добровільний внесок у федеральний бюджет у вигляді щонайменше 10% від суми угоди. Другий пункт: актив повинен продаватися з дисконтом у розмірі не менше 50% вартості, що визначається в ході незалежної оцінки.

Фатьянов не виключив, що Allianz може повернутись на російський ринок. Компанія, як і раніше, володіє пакетом у 49,9% акцій в об'єднаній компанії. Критеріїв та обов'язкових умов щодо повернення німецької страхової групи під минулим брендом на ринок у рамках угоди не фіксувалося для обох сторін, повідомив генеральний директор.

У травні минулого року агентство Reuters повідомляло, що фінансовий директор Allianz Джуліо Терцаріол оцінює можливість припинення роботи групи в Росії «як дуже високу». 13 травня Allianz назвала цю заяву некоректною, уточнивши, що переглядає свій портфель у Росії та допускає різні сценарії розвитку подій.

Об'єднана компанія вивчить сприйняття брендів і в питанні ренеймінгу та ребрендингу відштовхуватиметься від побажань клієнтів – для цього будуть проводитися опитування. "Практика показує, що людина звикає до певного ставлення до компанії та до сервісу: якщо рівень клієнтського обслуговування зберігається або зростає, зміна логотипу відбувається максимально безболісно".

Стратегічна мета групи – наростити частку на ринку та увійти до десятки найбільших страхових груп, випливає з матеріалів «Зетта страхування». Група продовжить фокусуватися на нарощуванні портфеля у моторних видах страхування, ДМС та страхуванні майна фізосіб.

Сумарні збори у компаній "Зетта страхування", "Альянсу" та "Альянс життя" за підсумками 2022 р. склали 22,9 млрд руб. – це 14-те місце серед страхових груп у ренкінгу за підсумками року. На ринку страхування життя "Альянс життя" займала 9-е місце (10,2 млрд руб. премій), на ринку ДМС - 8-е (8,5 млрд руб. премій).

Після початку російської війни в Україні іноземні страхові та перестрахувальні компанії заявляли про скорочення бізнесу в росії: серед них, окрім Allianz, – швейцарські Zurich та Swiss Re. Ганноверське перестрахувальне товариство також повідомило про зупинення андеррайтингового бізнесу.

Третя за величиною страхова компанія в Європі Generali повідомила про припинення роботи в росії протягом березня, а також заморожування своєї частки в Інгостраху, яка становить майже 40%. Н

айбільші страхові брокери Marsh та Aon також призупинили бізнес у росії, як і їхній конкурент Willis Towers Watson.  | Форіншурер