Латвійське бюро автостраховиків презентувало статистику ринку автострахування за 2022 рік


Латвійське бюро автостраховиків презентувало статистику ринку автострахування за 2022 рікЛатвійське бюро автостраховиків LTAB демонструє, що середній строк врегулювання в автострахуванні зменшується щороку.

Так, у 2022 році постраждалі у ДТП, які зафіксували обставини страхової події, використовуючи протокол узгодженого повідомлення (європротокол), отримали рішення про виплату відшкодування в середньому через 33 дні, тоді як в разі подання заяви до поліції – через 49 днів.

«Наприклад, у 2017 році середній строк врегулювання за європротоколом, становив 43 дні, та «аж 68 днів», якщо ДТП було зафіксовано із залученням поліції», – каже Яніс Абашин, голова правління LTAB.

У 2022 році, якщо ДТП було оформлено за європротоколом, постраждалі отримали рішення про виплату компенсації за OCTA (латвійський аналог ОСЦПВ) в середньому через 33 дні, і якщо заява була оформлена в звичайному порядку – через 49 днів.

«Ця різниця в основному пов'язана з обігом інформації між поліцією та страховиками, а також можливим порушенням кримінальної справи, що значно збільшує середній час обробки рішень про виплату», – пояснює голова правління LTAB.

Одним із факторів, що сприяли скороченню терміну врегулювання, є запровадження в 2018 році в мобільного додатку LTAB OCTA опції електронного європротоколу.

«В даний час обставини аварії фіксуються через додаток LTAB OCTA приблизно в 13% усіх від усіх випадків, коли заповнюється європротокол. Ми впевнені, що найближчим часом все більше людей, які потрапили у невеликі аварії, обиратимуть цю функцію», – каже Я. Абашін, додавши, що додаток дозволяє заповнити європротокол в електронному форматі на будь-якому гаджеті. І завдяки можливостям авторизації користувача таке електронне узгоджене повідомлення прирівнюється до паперової версії документа.

Для того, щоб частіше заохочувати водіїв використовувати узгоджені сповіщення після аварії та пояснити, як їх правильно заповняти, у квітні LTAB проводив інформаційну кампанію.  | Форіншурер