АСКА, Мотор-Гарант, Омега, Провідна, ПРОСТО-страхування виключені з МТСБУ


АСКА, Мотор-Гарант, Омега, Провідна та ПРОСТО-страхування виключені з МТСБУЗагальні збори членів Моторного (транспортного) страхового бюро України 18 травня ухвалили рішення про виключення з членів МТСБУ п'ятьох страховиків:АСКА, Мотор-Гарант, Омега, Провідна та ПРОСТО-страхування. Загальна кількість членів Бюро скоротилась до 35 компаній.

Компанії втратили право укладати договори обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, однак припинення членства в МТСБУ не звільняє страховиків від виконання зобов’язань згідно з укладеними ним договорами ОСАЦВ, повідомили в Бюро.

Які причини виключення страховиків з МТСБУ?

  • АСКА виключено через завершення приєднання УАСК АСКА до VUSO, страхові компанії працюють під єдиним брендом.
  • НБУ тимчасово зупинено всі ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування СК "Мотор-Гарант".
  • НБУ анулював ліцензії АСК ОМЕГА на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг. Структура власності страховика не відповідає вимогам законодавства України. Рішення ухвалено 23 лютого 2023 року.
  • НБУ виключив з Державного реєстру страховиків СК ПРОВІДНА у зв’язку з ухваленням Нацбанком рішення про анулювання у них усіх наявних ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 29 березня 2023 року.
  • Нацбанк 15 лютого виключив з реєстру страховиків АТ ПРОСТО-Страхування у зв’язку з ухваленням рішення про анулювання страховику усіх ліцензій на провадження діяльності з надання страхових послуг.

Відповідно до підпункту 4 пункту 560 глави 68 розділу ХІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління НБУ від 24 грудня 2021 №153 (зі змінами), однією з підстав для виключення з Державного реєстру фінансових установ є прийняття Нацбанком рішення про анулювання усіх ліцензій/останньої з наявних на провадження діяльності з надання фінансових послуг.  | Форіншурер