Куди інвестують українці? Найбільше у банківські депозити, найменше — у страхування


Куди інвестують українці?Більшість українців вже спробувала на собі такі популярні інструменти як: банківський вклад — 78,5%, гривневі ОВДП — близько 52%, йдеться у дослідженні видання Мінфін.

Акції і криптовалюти майже в рівній частці придбали приблизно 42% опитуваних. Трохи більше 36% вже інвестували в нерухомість, а 16 % — в землю сільгосппризначення. Близько 10% випробували вдачу в пайових інвестиційних фондах і дорогоцінних металах. Серед таких, хто не має жодного досвіду інвестування — 5,5%. У страхування життя і власності інвестувало не більше 0,2%.

В опитуванні прийняло участь майже 500 респондентів. Серед тих, хто активно цікавиться інвестиційною тематикою, переважають представники чоловічої статі їх приблизно 80%. Здебільшого віком від 20 до 50 років.

Куди інвестують українці? Найбільше банківські депозити — 78,5%, найменше у страхування — 0,2%

На запитання, які інструменти ви прагнете спробувати найближчим часом, ТОП 3 найпопулярніші відповіді — це акції іноземних компаній, українська сільгосп земля і нерухомість. Порівняно з попереднім досвідом суттєво зменшилась кількість бажаючи експериментувати з криптовалютами. Також слід відмітити, що фокус уваги інвесторів певною мірою змістився на Євробонди. Що й не дивно: сьогодні вони показують прибутковість в сотні відсотків річних і це в євро.

Звичайно такий шалений прибуток обумовлений підвищеним ризиком країни, в якій йде повномасштабна війна. Та здається, це саме той випадок, коли шкурка вартує вичинки.

Трохи більше 20% потенційного майбутнього інвест портфеля респондентів зайняли б цінні папери українських компаній. Майже 30% придбали б військові облігації. А от продовжувати зберігати заощадження на консервативних депозитах бажають трохи більше 30% опитаних. Причому пропорція між гривневими і валютними вкладами склала приблизно 50% на 50%.

Куди інвестують українці? Найбільше банківські депозити — 78,5%, найменше у страхування — 0,2%

Майже половина респондентів розглядають горизонт планування більше 5 ти років. Такий результат цілком корелює з відповідями, на попереднє питання: які інструменти ви бажаєте спробувати найближчим часом. Найбільш затребуваними стали: акції, нерухомість і земля. Всі перелічені інструменти є довгостроковими. І добре що серед опитаних нами інвесторів є цілковите розуміння що інвестування це тривалий процес і тут не слід очікувати швидких прибутків вже сьогодні.  | Форіншурер