Чи потрібно оформляти новий страховий поліс при зміні власника автомобіля?


Чи потрібно оформляти новий страховий поліс при зміні власника автомобіля?Як правило, під час купівлі автомобіля у нового власника одразу виникає питання, чи потрібно оформляти новий страховий поліс на себе? Відповідь на це питання надає юридичне видання «Я і Закон».

3 способи оформлення страхового поліса при зміні автовласника:

1) Передача страхового полісу новому власнику — він буде чинним до закінчення терміну дії.

При продажі автомобіля власник може передати страховий поліс покупцеві безоплатно або за винагороду (за домовленістю сторін). У такому випадку автоцивілка поширюється на усіх водіїв автомобіля, а тому страховий поліс продовжує діяти й після переоформлення прав власності на авто до дня закінчення терміну дії. Це пояснюється тим, що страхується не власник, а сам транспортний засіб (ст. 20-1 ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»).

2) Колишній власник переносить кошти на оформлення нової автоцивілки для іншого автомобіля.

В такому випадку колишній власник транспортного засобу повинен звернутися до своєї страхової компанії, щоб розірвати чинний договір та перенести залишок коштів на оформлення нового поліса на інше авто. Розірвання чинного договору відбувається одночасно з укладенням нового.

3) Колишній власник повертає залишок коштів від розірвання договору автострахування.

У разі, якщо колишній власник продає автомобіль, але не збирається купувати новий, або у нього вже є страховий поліс, він може звернутися до своєї страхової компанії та анулювати договір страхування. У такому випадку, залишок коштів йому повертається. Але повернення не буде, якщо за період дії поліса відбувалися за ним страхові виплати.

Скористатися другим та третім пунктом колишній власник авто (страхувальник з полісу) має право до продажу автомобіля. Та як у законі про ОСЦПВ сказано таке: «20-1-.2. У разі відчуження забезпеченого транспортного засобу права та обов'язки страхувальника переходять до особи, яка прийняла такий транспортний засіб у свою власність», а це означає, що після продажу транспортного засобу колишній власник перестає мати відношення до страхового полісу. І, відповідно, втрачає право його розривати чи переоформлювати.  | Форіншурер