Хто має право не купувати обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності в Україні та які є пільги?


Хто має право не купувати обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності в Україні?Українці, які мають автомобіль обов'язково повинні оформити автоцивілку на автомобіль, але є категорії, які від цього звільняються, зазначають юристи Ветеранського фонду.

Згідно законодавства України передбачено звільнення від оформлення обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності таких категорій громадян, як:

  • учасники бойових дій
  • потерпілі учасники Революції гідності
  • особи з інвалідністю внаслідок війни
  • особи з інвалідністю I групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами
  • особи, що керують транспортним засобом, що належить особі з інвалідністю I групи, у її присутності

Під пільги потрапляють машини за:

  • право власності;
  • договору підряду;
  • договори про оренду.

"Довіреність на керування автомобілем не підходить для звільнення від оформлення автострахування. Цей документ не підтверджує те, що особа є законним власником наземного транспортного засобу", кажуть юристи Фонду.

Ця пільга – персоналізована. Якщо автомобілем, яке належить особі зі статусом УБД буде керувати особа без такого статусу, то їй потрібно оформити автоцивілку. В іншому випадку, працівники Патрульної поліції матимуть право виписати штраф, а оплата збитків, постраждалих буде відбуватися коштом такого водія.

Але є рішенні КСУ у справі №1-6/2014, в якій йдеться про таке:

«... В аспекті конституційного звернення положення пункту 13.1 статті 13 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" від 1 липня 2004 року N 1961-ІУ зі змінами необхідно розуміти так, що транспортними засобами, які належать учасникам бойових дій, інвалідам війни та інвалідам І групи, є такі наземні транспортні засоби, якими зазначені особи володіють як на праві власності, так і на будь-якій іншій правовій підставі.»

В листі МТСБУ №345-16/3069 від 24.12.2013 також написано:

«... На підставі вищевикладеного можна дійти висновку, що у МТСБУ виникає обов'язок у здійсненні регламентної виплати на підставі підпункту «Г» пункту 41.1 статті 41 Закону у випадку, якщо особа, зазначена в пункті 13.1 статті 13 Закону, заподіяла шкоду під час здійснення нею керування транспортним засобом, є власником чи володільцем цього транспортного засобу, зокрема і на підставі довіреності.»  | Форіншурер