Страхові виплати NFIP за збитками від урагану Ян склали майже $4 млрд


Економічні збитки від глобальних катастроф у 2022 році $270 млрд, 44% покрито страхуваннямНаціональна програма страхування від повеней (NFIP) вже виплатила понад 3,9 мільярда доларів за претензіями, пов’язаними з ураганом Ян.

Дані про виплати NFIP, оприлюднені 4 травня, зросли на півмільярда доларів порівняно з 3,4 мільярдами доларів, про які FEMA повідомило наприкінці березня 2023 року, виплати отримали близько 48 000 страхувальників.

На цьому рівні буде запущена програма перестрахування NFIP, яка покриває 4,163% збитків від 4 до 6 мільярдів доларів, як частину перестрахування від повеней на суму 1,064 мільярда доларів на 2022 календарний рік.

Додаткові рівні програми покривають 26,565% збитків від 6 до 8 мільярдів доларів і 22,453% збитків від 8 до 10 мільярдів доларів.

Понад 3,4 мільярда доларів виплат пов’язані з ремонтом і реконструкцією будівель, тоді як 445 мільйонів доларів було призначено на заміну пошкодженого майна домовласників, із середньою виплатою понад 104 тис. доларів.

Близько 95% позовів у Флориді, Північній і Південній Кароліні було врегульовано. Якщо припустити, що решта 5% відшкодувань, які залишилися для виплати, становлять таку саму вартість, як і виплачені, це призведе до того, що NFIP перевищить початковий поріг своєї програми перестрахування на рівні 4,1 мільярда доларів, хоча для підтвердження кінцевої суми може знадобитися деякий час оскільки темпи виплат продовжують уповільнюватися, а складніші претензії потенційно становлять більшу частку тих, що ще належить виплатити.

Ще в грудні оновлена оцінка FEMA щодо виплат NFIP, пов’язаних з ураганом Ян, становила від 3,7 до 5,2 мільярда доларів, тож, схоже, збитки залишатимуться в нижньому та середньому діапазоні цього прогнозу.

«Повінь є найпоширенішим природним лихом, яке найчастіше відбувається. Проте збитки, спричинені повенями, рідко покриваються страхуванням більшості домовласників та орендарів», – сказав Девід Маурстад, помічник адміністратора Федерального управління страхування та старший керівник Національної програми страхування від повеней.  | Форіншурер