Збитки інфраструктурі України від війни зростуть до 800 млрд євро


Оцінка потреб України на відновлення в $411 млрд станом на 24 лютого 2023 року, верифікована Світовим банком, подвоїться після звільнення окупованих нині росією українських територій, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Росія завдала колосальних руйнувань: тільки на контрольованій сьогодні території України наші збитки становлять понад EUR400 млрд. Це велика сума. Після звільнення всієї території України ця сума подвоїться", - сказав Шмигаль.

"Переконаний, що відновлення України стане найбільшим бізнес- та інвестпроєктом на європейському континенті з часів Другої світової... Ми маємо спільну зацікавленість у проєктах відновлення. Я переконаний, що лідерство Італії для нас у цьому питанні надзвичайно цікаве, і ми запрошуємо італійські компанії, досвідчені, потужні, інвестувати сьогодні в Україну, реалізовувати проєкти відбудови, не вичікуючи, а починаючи вже сьогодні", - заявив Шмигаль.

Сума прямого задокументованого збитку інфраструктурі України за рік розв'язаної РФ повномасштабної військової агресії сягнула $143,8 млрд, йдеться у звіті KSE Institute.

Згідно з ним, найбільша частка в загальній сумі збитків належить житловому фонду (37,3% або $53,6 млрд) та інфраструктурі (25,2% або $36,2 млрд).

Загалом за рік війни пошкоджено або зруйновано майже 153,8 тис. житлових будинків, із них 136 тис. приватних будинків, 17,5 тис. - багатоквартирних, біля 300 гуртожитків. Загальна площа постраждалих об'єктів становить 83,1 млн кв. м, що становить 8,2% загальної площі житлового фонду України.

За оцінками KSE, унаслідок бойових дій пошкоджено або зруйновано 25,1 тис. км доріг і 344 мости або мостові переходи, 507 км залізничного полотна, пошкоджено 126 залізничних вокзалів і станцій, з яких понад 50 - знищено повністю. Прямий збиток транспорту становить $3,1 млрд або 223,4 тис. автомобілів.

Станом на кінець лютого сума збитків сфери освіти сягнула $8,9 млрд. Загалом зруйновано або пошкоджено 3,1 тис. освітніх закладів, з яких 1,5 тис. - середньої освіти, 909 - дошкільної, 528 - вищої.  | Форіншурер