Як використання автономного транспорту вплине на ринок автострахування?


Як використання автономного транспорту вплине на ринок автострахування?Автостраховики отримають вигоду від меншої кількості нещасних випадків через збільшення використання автономних транспортних засобів, однак вони стикаються з довгостроковими ризиками, які зменшать потребу в страхуванні в найближчі десятиліття, вважають аналітики Moody's.

Транспортні засоби з рівнем автономності 2 (часткова автоматизація, з постійним наглядом водія) вже доступні для громадськості від багатьох автовиробників, а німецький гігант Mercedes-Benz нещодавно отримав дозвіл на автономію рівня 3 (водіння без рук за певних умов).

Аналітики очікують, що автономні технології продовжуватимуть вдосконалюватися, а продажі автономних автомобілів рівня 3+ зростуть протягом наступного десятиліття. Однак, враховуючи, що середній вік автомобіля становить більше 10 років, перехід автопарку до повної автономності може зайняти багато часу.

Тим не менш, Moody's очікує, що автономні та інші інтелектуальні автомобільні технології значно зменшать частоту аварій та підвищить прибутковість страховиків.

Оскільки прогресивні автономні транспортні засоби стають поширеними, частота аварій, ймовірно, різко впаде з часом, що в кінцевому підсумку може призвести до значного зниження виплат та премій автостраховиків. Прибутки також зменшаться.

Аналітики стверджують, що регулятори, законодавці та суди, у свою чергу, повинні будуть визначити, як розподіляється відповідальність за аварії, спричинені автономними ТЗ, між виробниками автомобілів, технологічними компаніями, водіями та їхніми страховиками.

Тим часом Moody's зазначає, що деякий, хоча й менший, попит на конкретні страхові покриття, пов'язані з автомобілями, такі як відповідальність за товар для автовиробників, може залишитися.

Оскільки зміни в індустрії автострахування відбуватимуться поступово, новаторські страховики зможуть адаптувати свої операції та баланси до цих мінливих обставин. Фундаментальні кредитні переваги, включаючи інновації, адаптивність і сильні фінансові показники, допоможуть компенсувати довгострокові ризики.  | Форіншурер