Передаються чи ні у спадок соціальні страхові виплати в Україні?


Відповідно до Цивільного кодексу спадкування - це перехід прав та обов'язків (спадщини) від людини, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), зазначили у Пенсійному фонді України.

До складу спадщини входять права та обов'язки, що належали померлій особі на момент відкриття спадщини, і які не припинилися внаслідок її смерті. Права та обов'язки, що нерозривно пов'язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, - до складу спадщини не входять.

Тобто спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, які належали застрахованій особі, та не були одержані нею за життя. Саме такі виплати передаються членам сім'ї постраждалого, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини, наголошують фахівці Пенсійного фонду.

При цьому до складу спадщини можуть включатися і суми страхових виплат, що не були своєчасно виплачені постраждалій людині, з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів (Закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування»).   | Форіншурер