Анна Липська стала новим директором Департаменту фінансового моніторингу НБУ


Новим директором Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України за результатами пошуку та співбесід кандидатів з 3 квітня 2023 року призначено Анну Липську.

До сфери її відповідальності належатиме, зокрема:

  • здійснення нагляду за діяльністю банків та небанківських фінансових установ у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та управління комплаєнс-ризиком фінансового моніторингу (далі – фінансовий моніторинг);
  • здійснення нагляду та проведення перевірок щодо дотриманням валютного законодавства;
  • забезпечення взаємодії та інформаційний обмін з державними органами та міжнародними організаціями у сфері фінансового моніторингу;
  • регулювання діяльності банків та небанківських фінансових установ у сфері фінансового моніторингу;
  • забезпечення реалізації та моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій);
  • участь в організації процесу приведення законодавства України у відповідність до положень Міжнародних стандартів та міжнародних договорів з урахуванням передового досвіду у сфері фінансового моніторингу.

Департамент фінансового моніторингу входить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", куратором якої є заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник.

"Національний банк займає непохитну позицію щодо неухильного дотримання законодавства у сфері фінансового моніторингу всіма учасниками ринку. Анна Липська – професіонал з великою практикою та експертизою у правових питаннях та питаннях фінансового моніторингу. Упевнений, її фахові знання та значний юридичний досвід посилять фінансовий моніторинг у фінансовому секторі, підвищать його ефективність", – прокоментував заступник Голови Національного банку.

Анна Липська працює у сфері права майже 20 років.

До призначення в Національний банк вона працювала в Офісі підтримки реформ Міністерства фінансів України (старшим проєктним менеджером – експертом з правових питань, координатором Реформи банків державного сектору та покращення процесу міжнародної співпраці у фінансовій сфері), а також була локальним експертом з правових питань Міжнародної фінансової корпорації (одна з п’яти інституцій Групи Світового Банку).

У 2013 – 2019 роках вона працювала у PwC Україна, де пройшла кар’єрний шлях від консультанта до Керівника практики банківського та фінансового права. Зокрема, у ході своєї роботи консультувала значну кількість українських та міжнародних банків та інших фінансових установ із питань фінансового моніторингу. Крім того, у 2015 – 2019 роках відповідала за проведення фінансового моніторингу в адвокатському об’єднанні PwC Legal. Співпрацювала з Комітетом експертів Ради Європи з питань оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) під час підготовки Звіту взаємної оцінки України у 2017 – 2018 роках.

Також має вагомий досвід роботи на фондовому ринку, працювала зокрема у таких компаніях як ТОВ "Український Фондовий Центр", Фоїл Сек’юрітіз груп; ІФД Капітал.   | Форіншурер