Ризик активів комерційної нерухомості «не є серйозною проблемою» для європейського сектору страхування


Ризик активів комерційної нерухомості «не є серйозною проблемою» для європейського сектору страхуванняАналітики JP Morgan прогнозують, що ризик активів комерційної нерухомості «не є серйозною проблемою» для європейського сектору перестрахування.

На тлі зростання інтересу інвесторів до ризикових активів JP Morgan зібрав дані про ризики активів комерційної нерухомості (CRE) для європейських перестраховиків. CRE має 25% нарахування капіталу відповідно до Solvency II, що в 2-3 рази перевищує портфель корпоративних облігацій з рейтингом A або BBB.

Крім того, аналітики стверджують, що CRE не має «характеристик тривалості» відповідно до Solvency II і не може використовуватися для відповідності ризику відсоткової ставки або тривалості зобов’язань. За даними JP Morgan, загальні витрати перестраховиків на CRE є низькими в контексті інших «ризикових активів».

За весь 2022 рік середній розподіл активів у CRE складе 6% інвестиційних портфелів європейських страховиків та перестраховиків. Це менше, ніж акції, і в 5-6 разів менше, ніж корпоративний кредитний ризик.

«Ми вважаємо, що значна частка CRE зберігається у фондах, що забезпечують зобов’язання, де інвестиційний ризик розподіляється між страхувальниками (так звані традиційні поліси заощаджень, пов’язаних із довічною участю)», - зазначають аналітики. - «Коли ми віднімемо цю частку ризику страхувальника та податок, середнє залучення капіталу акціонерів до активів CRE становить 20%. Це означає, що падіння вартості на 10% вдарить по капіталу акціонерів лише на ~2%».

Крім того, JP Morgan зауважує, що неліквідний характер зобов'язань страховиків означає, що навряд чи вони будуть змушені виплачувати зобов'язання перших продавців CRE.

Підсумовуючи, аналітики стверджують, що не варто згадувати перестраховиків з найбільшим ризиком, оскільки в абсолютному вираженні цей ризик є низьким порівняно з іншими ризиками активів.

Незважаючи на це, JP Morgan зазначає, що страхові компанії з найвищим впливом акціонерного капіталу на ціни CRE – це Generali і Hannover, тоді як страховики з дуже низьким ризиком CRE включають Aviva, Phoenix, Sampo та Prudential.  | Форіншурер